Victor Rebengiuc, la 82 de ani

Victor Rebengiuc, la 82 de ani

De o generozitate pe care rar o intalnesti in lumea teatrului si a filmului, Victor Rebengiuc este actorul total, artistul implicat in viata sociala, mereu prezent in salile de spectacol, la premierele colegilor, mereu dispus sa incerce, sa caute, niciodata obosit, intotdeauna cu un zambet usor ironic, intotdeauna dispus sa spuna adevarul. In permanenta prezent, in ultima perioada, pe retelele de socializare, unde, in timpul campaniei electorale din aceasta toamna si-a asumat puternic optiunile politice, asa cum a facut, de fapt, intotdeauna, inca de la celebrul moment din decembrie 1989, cand a aparut in studioul televiziunii romane cu un sul de hartie igienica in mana.

acum 84 luni (10 Feb 2015)

De o generozitate pe care rar o intalnesti in lumea teatrului si a filmului, Victor Rebengiuc este actorul total, artistul implicat in viata sociala, mereu prezent in salile de spectacol, la premierele colegilor, mereu dispus sa incerce, sa caute, niciodata obosit, intotdeauna cu un zambet usor ironic, intotdeauna dispus sa spuna adevarul. In permanenta prezent, in ultima perioada, pe retelele de socializare, unde, in timpul campaniei electorale din aceasta toamna si-a asumat puternic optiunile politice, asa cum a facut, de fapt, intotdeauna, inca de la celebrul moment din decembrie 1989, cand a aparut in studioul televiziunii romane cu un sul de hartie igienica in mana. Crede despre sine ca nu e "un mare actor" si ca se va considera "un mare actor", atunci cand nu-si va mai reprosa nimic, atunci cand isi analizeaza un rol, doar atunci cand, in opinia lui, rolul va fi perfect.

A jucat in cei peste 60 de ani de cariera, in spectacole si in filme istorice, atat inainte de Revolutie, cat si in ultimii ani, a fost Apostol Bologa, in celebrul "Padurea spanzuratilor", premiat la Cannes, a fost Ilie Moromete, a fost Tipatescu, a fost Caliban, iar lista ar putea continua pe pagini intregi. Si nu e vorba de afectarea obisnuita a scenei, de grija pedanta, artificiala, pentru efectul sonor, pentru impostatia virila a vocii. E vorba de respectul pentru text, pentru interlocutor si pentru limba. Talentul lui Victor Rebengiuc decurge, inainte de toate, dintr-un anumit cult pentru adevar (un adevar care nu tine de metafizica, ci de cuviinta) si dintr-o rarisima inzestrare pentru firesc. Miracolul e ca, fiind mereu el insusi, acelasi in film sau in teatru ca si in viata zilnica, Rebengiuc reuseste sa nu se repete niciodata, adica sa fie, in fiecare personaj, altfel, si anume fidel personajului. Cu alte cuvinte, performanta e intotdeauna previzibila (si, de aceea, garantata), in vreme ce stilul e mereu proaspat, nou, plin de surpriza.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro