Victor Ponta, pe Facebook, catre rectorul Universitatii din Bucuresti: "Renunt la titlul de doctor". Gheoghe Iancu: "Anuntul nu are niciun efect"

La doi ani de la momentul in care Universitatea din Bucuresti (UB) declara ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat "Curtea Penala Internationala", premierul a anuntat marti pe Facebook ca vrea sa renunte la titlul de doctor. Contactat de "Adevarul", proaspatul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu a spus ca in continuare se asteapta ca ministerul sa primeasca o solicitare de retragere a titlului de doctor, din parte Universitatii din Bucuresti. Istoria plagiatului lui Ponta Plagiatul lui Ponta a fost denuntat de revista Nature in vara lui 2012, care a publicat documente ce indicau faptul ca mai mult de jumatate din teza de doctorat a lui Ponta privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

acum 102 luni (16 Dec 2014)

La doi ani de la momentul in care Universitatea din Bucuresti (UB) declara ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat "Curtea Penala Internationala", premierul a anuntat marti pe Facebook ca vrea sa renunte la titlul de doctor. Concret, Victor Ponta a sustinut ieri dimineata, intr-o scrisoare adresata UB, ca "Este un gest pe care trebuia sa il fac mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am facut acest lucru pentru ca m-am considerat de buna credinta in argumentele mele la momentul aparitiei contestarii si nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic".

Insa, specialistii in drept spun ca demersul lui Ponta este inutil pentru ca el nu poate cere retragerea unui astfel de titlu. Este nevoie de o sesizare, care poate veni de la oricine, insa este nevoie si de un motiv.

Spalare de imagine

Analistii politici Adi Zabava si Dan Ionescu spun ca Ponta urmareste, de fapt, sa-si spele imaginea, in urma pierderii alegerilor prezidentiale. Atunci nu a facut-o pentru ca paradigma in care lucra era sa nege tot raul, insa pierderea alegerilor il forteaza sa recurga la actiuni care sa-i spele imaginea, are mult de munca. Uitandu-ma in urma, la modul in care s-a desfasurat campania si la ce s-a intamplat in diaspora, probabil Victor Ponta ar fi fost presedintele cu cea mai mica cota de incredere la intrarea in functie, avand in fata un viitor chiar mai incert decat cel al lui Traian Basescu dupa victoria din 2009. "E un moment greu pentru el, imaginea lui e aproape sfasiata, mai are greseli din trecut de corectat, greseli de limbaj, de atitudine, lipsa de viziune. Nu cred ca renuntarea la titlul de doctor e o miscare extraordinara, e tardiva si nu face decat sa confirme opinia publica, el recunoscandu-si vinovatia. Este regretabil ca institutiile care ar fi trebuit sa reglementeze asta nu au reusit sa clarifice atunci problema,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro