Victor Babes merita Premiul Nobel |OPINIE

In urma cu o luna, comemoram 90 de ani de la moartea lui Victor Babes. A intrat la Facultatea de Medicina din Viena, apoi a fost asistent la catedra de anatomie patologica a Facultatii de Medicina din Budapesta. Sustine doctoratul la Viena, apoi, intre 1881 si 1887 devine doctor docent si profesor de histopatologie la Facultatea de Medicina din Budapesta. In cautare de romani recunoscuti pe plan mondial, in 1887, Spiru Haret, demnitar al Ministerului Invatamantului, ii ofera lui Victor Babes catedra de Anatomie Patologica si Bacteriologica a Facultatii de Medicina din Bucuresti.

acum 52 luni (28 Nov 2016)

In urma cu o luna, comemoram 90 de ani de la moartea lui Victor Babes.

Desigur, toata lumea a auzit de Victor Babes. Toti bucurestenii stiu ca exista un spital care poarta numele savantului roman (Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes"). Cautarile pe Google releva mai intai existenta spitalului bucurestean si apoi a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Domeniul Patologiei si Stiintelor Biomedicale "Victor Babes", tot din Bucuresti, institut recunoscut in intreaga lume. De asemenea, la Timisoara exista un spital cu acest nume, iar universitatea de medicina din acest oras se mandreste cu acelasi nume.

Victor Babes s-a nascut la 28 iulie 1854 la Viena, dintr-un tata roman banatean si o mama austriaca. Deputat in Dieta din Viena, lider al Partidului National Roman, Vicentiu Babes a fost un luptator pentru drepturile romanilor din Transilvania. Biografii sai vorbesc despre o inclinatie a sa pentru teatru, pasiune pe care ar fi parasit-o atunci cand a fost martor al mortii surorii sale, Alma, care suferea de tuberculoza. A intrat la Facultatea de Medicina din Viena, apoi a fost asistent la catedra de anatomie patologica a Facultatii de Medicina din Budapesta.

Sustine doctoratul la Viena, apoi, intre 1881 si 1887 devine doctor docent si profesor de histopatologie la Facultatea de Medicina din Budapesta. A facut nenumarate calatorii de studii la M√ľnchen, Heidelberg, Strasbourg, Paris si Berlin si a colaborat cu mari savanti ai vremii. La 30 de ani a descoperit granulatiile din citoplasma, care de atunci se numesc "granulatiile Babes-Ernest". Descopera serul care neutralizeaza microbii (serul imun) si pune la punct o metoda proprie de vaccinare antirabica. Inventeaza un nou tip de termostat pentru laborator.

In 1900, identifica sporozoarii intracelulari nepigmentati (microorganisme parazite) care produc Febra de Texas la pisici si imbolnavesc, de asemenea, ovinele si bovinele - "babesia".

... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro