Victimele violentei: sub aripa justitiei sau a agresorului? De ce nu elibereaza judecatorii ordine de restrictie

Victimele violentei: sub aripa justitiei sau a agresorului? De ce nu elibereaza judecatorii ordine de restrictie

Concret, in perioada 2012 -2016, la instantele de judecata s-au depus in total 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protectie in conditiile in care, anual, se inregistreaza aproximativ 20.000 de cazuri de victime ale violentei domestice. De ce evita judecatorii sa dea ordine de restrictie Pe de alta parte, specialistul criminolog Dan Antonescu a explicat, pentru "Adevarul", de ce judecatorii au emis, in ultimii ani, foarte putine ordine de restrictie. Ce este Ordinul de protectie Ordinul de protectie exista in legislatia din Romania din anul 2012, ca masura temporara de protejare a victimelor violentei impotriva savarsirii de noi agresiuni de catre un membru al familiei. Prin ordinul de protectie emis la cererea victimei violentei domestice, judecatorii pot impune agresorilor masuri precum: interzicerea contactului cu victima, evacuarea din locuinta comuna, pastrarea unei distante minime fata de victima (de regula, 150 de metri), recomandarea de a participa la programe de consiliere psihologica sau de dezalcoolizare, obligatia de a preda armele pe care le detine.

acum 68 luni (24 Jul 2017)

Ordinul de protectie, adica instrumentul legislativ care ar trebui sa le protejeze de agresori, uneori chiar salvandu-le viata, a fost eliberat doar pentru jumatate dintre persoanele care l-au solicitat in prima instanta. Cel putin asa arata un raport publicat de Agentia Nationala de Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES) si Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei Impotriva Femeilor (VIF).

Concret, in perioada 2012 -2016, la instantele de judecata s-au depus in total 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protectie in conditiile in care, anual, se inregistreaza aproximativ 20.000 de cazuri de victime ale violentei domestice. Dintre plangerile depuse, mai putin de jumatate (43%) au fost admise de judecatori, subliniaza documentul citat. "Incompetenta sistemului judiciar, dar si faptul ca victimele isi retrag de multe ori plangerea de teama ca vor fi ucise. Nu trebuie uitate nici constrangerile societatii si rudelor de a nu destrama spatiul familial chiar daca acesta este un cosmar", sustin expertii.

Incompetenta justitiei lasa femeile prada agresorilor

Judecatorul Cristi Danilet explica ca sunt situatii in care emiterea ordinului de restrictie poate fi intarziata din cauza unor conjuncturi de procedura, iar pentru victima, orice zi petrecuta cu abuzatorul in casa ii poate fi fatala. In aceste conditii, instantele judecatoresti nu au posibilitatea de a emite un ordin de protectie. Insa, trebuie sa luam in considerare faptul ca in majoritatea cazurilor, victima violentei domestice sta in acelasi camin cu agresorul, or, daca ea vede ca instantele taraganeaza chiar si 7-8 zile decizia, atunci femeia isi va retrage plangerea de teama de a nu fi agresata din nou sau chiar ucisa. De exemplu, daca sesizarea este facuta miercuri sau joi, sunt sanse mari ca ordinul sa fie eliberat de abia saptamana urmatoare pentru ca intervine weekendul", arata magistratul.

Judecatorul a mai precizat ca un alt obstacol sem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro