Vicepresedinte al Ligii Romanilor din Italia, pentru RFI: Romancele din sudul tarii traiesc in totala sclavie. Nu ne ducem la politie, altfel devenim persona non grata

Vicepresedintele Ligii Romanilor din Italia, Marian Mocanu, a vorbit, la RFI, despre situatia cetatenilor romani care lucreaza in regiuni din sudul tarii, ca urmare a informatiilor aparute in presa potrivit carora mii de femei ar fi exploatate si abuzate in ferme si sere din Sicilia. Ministrul Andreea Pastarnac a efectuat o vizita in Italia, dupa ce in presa au aparut informatii ca mii de romance sunt abuzate si exploatate in ferme si sere din Sicilia Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Andreea Pastarnac, s-a intalnit cu reprezentanti ai autoritatilor italiene din Sicilia si cu reprezentanti ai structurilor asociative ale romanilor care locuiesc in sudul Italiei, pentru a evalua situatia cetatenilor romani care muncesc in aceasta regiune. "Autoritatile locale din Ragusa au semnalat numarul mare de muncitori romani fara documente legale, care traiesc si lucreaza in conditii grele, izolati, fara posibilitatii de comunicare, fiind totodata expusi la diferite forme de exploatare si abuz", potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

acum 86 luni (18 Mar 2017)

Vicepresedintele Ligii Romanilor din Italia, Marian Mocanu, a vorbit, la RFI, despre situatia cetatenilor romani care lucreaza in regiuni din sudul tarii, ca urmare a informatiilor aparute in presa potrivit carora mii de femei ar fi exploatate si abuzate in ferme si sere din Sicilia.

"Exista mii de romance, femei tinere, care locuiesc de ani de zile in sudul Italiei in regiunile Sicilia, Calabria, Puglia si Campania. (...) In sudul Italiei exista o mentalitate locala neschimbata de sute de ani. Daca am un magazin si ma duc la politie, nu mai vine nimeni sa cumpere de la mine. Daca una dintre aceste femei s-ar duce la politie, imediat, patronul ei sau o ruda a acestuia sau intermediarul care i-a gasit de munca, in cel mai fericit caz, o omoara in bataie si o lasa intr-o balta de sange.

Totodata, Marian Mocanu a precizat ca vizita ministrului delegat pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Andreea Pastarnac, in sudul Italiei "il face sa zambeasca". De sute de ani nu se misca nimic. Propunerea dansei mi se pare cel putin !A spus ca asociatiile romanesti din Italia, prin actiuni de voluntariat, sa apere conationalii care sunt in sclavie. Adica, eu ma duc acolo si le spun oamenilor ca au drepturi, ca sunt scrise pe hartie, sa ia hartia, sa o citeasca si sa faca ce este scris acolo. Vor spune ca doresc sa faca si ca vor face, iar peste doua saptamani va fi o alta romanca batuta, o alta persoana gasita moarta intr-un sant sau intr-o apa si nu se va sti de unde vine, ci doar ca este din estul Europei. Unica solutie este ca cei de acolo sa plece sa lucreze in alta parte. Ceea ce statul roman ar putea sa faca este sa se duca acolo cu autocare si cu armata si sa le spuna oamenilor sa se urce si sa plecam cu totii", a mai precizat reprezentantul Ligii Romanilor din Italia.

Ministrul Andreea Pastarnac a efectuat o vizita in Italia, dupa ce in presa au aparut informatii ca mii de romance sunt abuzate si exploatate in ferme si sere din Sicilia

... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro