Vicepremierul Ungariei Zsolt Semjen: Am fost ingaduitori cu romanii, nu am dat cu pumnul in masa mai devreme

Guvernul de la Budapesta a interzis oficialilor maghiari să participe la ceremonii Este de remarcat că, spre deosebire de evenimentele similare organizate de Romania in alte capitale, din anunțul MAE referitor la Budapesta lipsește orice referire la participarea oficialilor maghiari la aceste manifestări. La solicitarea Digi24, Ministerul de Externe de la Budapesta a anunțat, in seara zilei de 30 noiembrie, că "intrucat maghiarii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, ministrul pentru comerţ exterior şi al afacerilor externe au interzis tuturor diplomaţilor şi angajaţilor ministerului să participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a Romaniei".

acum 43 luni (6 Dec 2016)

Ca urmare a scandalului diplomatic izbucnit de Ziua Naţională a Romaniei, cand politicienilor maghiari li s-a interzis participarea la manifestaţiile din ţară, vicepremierul ungar, ,Zsolt Semjen intervine, spunand că Ungaria ar fi trebuit "să dea cu pumnul in masă" mult mai devreme in relaţia cu Romania şi că intotdeauna partea ungară a fost ingăduitoare cu romanii şi niciodată nu a exacerbat lucrurile, scrie News.ro.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a interzis angajaților Ministerului de Externe - in cea mai mare parte cu rang diplomatic - să participe la acțiunile oficiale organizate de statul roman in cinstea zilei de 1 Decembrie.

Această interdicție pune ambele părți - romană și ungară - intr-o poziție extrem de delicată, intrucat prin tradiție orice țară iși serbează Ziua Națională in statele unde are ambasade, iar refuzarea unei invitații la un asemenea eveniment poate fi percepută de țara organizatoare drept un afront diplomatic.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a anunțat că "Ambasada Romaniei la Budapesta și Institutul Cultural Roman din Budapesta au organizat, in contextul Zilei Naționale a Romaniei, un concert de vioară susţinut de Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai prestigioşi muzicieni romani, acesta prezentand un program cu lucrări de George Enescu, Béla Bartók şi Johann Sebastian Bach. Evenimentul cultural a fost urmat de o recepţie, la care au luat parte aproximativ 600 de persoane". Guvernul de la Budapesta a interzis oficialilor maghiari să participe la ceremonii

Este de remarcat că, spre deosebire de evenimentele similare organizate de Romania in alte capitale, din anunțul MAE referitor la Budapesta lipsește orice referire la participarea oficialilor maghiari la aceste manifestări.

Potrivit unui săptămanal ungar, dispoziţia care a interzis diplomaților maghiari să participe la acțiunile organizate de Romania in cin... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro