Viata unui militar roman dupa drama din Afganistan: "Dupa 14 operatii, scaun cu rotile, carje, pot sa ma sprijin in picior. Nu-l mai simt"

Viata unui militar roman dupa drama din Afganistan:

A luptat in cadrul primei misiuni NATO "Resolute Support" in care a plecat ca militar al Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele" - Arges, batalion din care, in primul semestru al acestui an, vor ajunge, in teatrele de lupta din Afganistan, alti 400 de soldati romani. Am fost primul batalion al acestei misiuni, una de patrulare, de cercetare, de aflare de informatii, de mentinere a pacii. Era, ca toti cei care ajung in astfel de misiuni, familiarizat cu situatia politico-militara a Afganistanului, factorii de risc la adresa mediului de securitate, procedurile standard de operare NATO, prevederile normelor de drept international umanitar si regulile de angajare specifice.

acum 71 luni (7 Jan 2018)

A luptat in cadrul primei misiuni NATO "Resolute Support" in care a plecat ca militar al Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele" - Arges, batalion din care, in primul semestru al acestui an, vor ajunge, in teatrele de lupta din Afganistan, alti 400 de soldati romani. "Era datoria mea" Avea 28 de ani, in 2015, cand a ajuns in Kandahar. "Fusesem desemnat de unitatea noastra operationala, impreuna cu alti colegi, sa deschidem misiunea NATO . Am fost primul batalion al acestei misiuni, una de patrulare, de cercetare, de aflare de informatii, de mentinere a pacii. N-a fost o alegere grea, desi toata lumea crede ca pleci in Afganistan fiindca te motiveaza partea financiara si stai si pui in balanta castigurile si riscurile. Odata ce ma angajasem in armata si respectam uniforma pe care o purtam zilnic, era nrmal sa merg acolo, fiindca unitatea trebuia sa plece. "Schije si bucati din masina au zburat peste mine si pe mine" In Kandahar s-a acomodat repede, mai ales ca, acasa, urmase o instruire in conditii similare teatrului de operatii din Afganistan, cu replici ale respectivelor puncte. Era, ca toti cei care ajung in astfel de misiuni, familiarizat cu situatia politico-militara a Afganistanului, factorii de risc la adresa mediului de securitate, procedurile standard de operare NATO, prevederile normelor de drept international umanitar si regulile de angajare specifice. Toate acestea insa nu te scutesc de pericole. La doi ani de la incidentul care i-a schimbat viata isi aminteste foarte clar ziua in care a fost ranit. Ne-am oprit la un post de politie, pe autostrada A1, ca sa aflam niste informatii. Am oprit la postul acesta de politie. Practic, cel aflat de la volan s-a aruncat in aer cu tot cu vehicul. Schije si bucati din masina au zburat peste mine si pe mine. Am avut rani la fata, la picioare, cel mai rau, la piciorul stang. Eu si inca un baiat, mai grav (in cazul nostru, ulterior, a fost necesar transferul in Germania), ceilalti doi, mai usor (au primit ingri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro