Viata romanului Mihai Tican Rumano, scriitorul-calator decorat de imparatul Etiopiei si de presedintele Spaniei
La numai 19 ani incepe sa colaboreze cu insemnari de calatorie la ziarele si revistele din La Plata si Buenos Aires semnand Mihai Tican, la care va adauga ulterior pseudonimul sau literar- Rumano (Romanul)". In 1930 editura Cartea Romaneasca tipareste volumul, tradus in mai multe limbi "Lacul cu elefanti" cu o prefata de Manuel Rivas, iar editura Universul - "Sarbatoarea luptelor cu tauri, regulile si istoricul lor" cu o scrisoare introductiva si prefete de Liviu Rebreanu, Corneliu Moldoveanu si Ionescu Sion. La 5 septembrie 1959 Mihai Tican-Rumano, in semn de recunostinta pentru oamenii si meleagurile natale, doneaza muzeului din Campulung-Muscel un numar de 170 de tablouri in ulei, acuarela, carbune, tus si desen si 27 de sculpturi. In anul 1967, insuficienta respiratorie i se agraveaza si la 20 martie, Mihai Tican-Rumano, dupa zeci de ani de calatorie pe o tot globul, obosit si chinuit de suferintele acumulate in peregrinarile sale, inchide ochii pentru totdeauna.
Mihai Tican Rumano a stat la Constanta o scurta perioada, iar apoi s-a imbarcat ajutor de bucatar pe un vas sub pavilion italian. Se urca apoi pe un vapor cu destinatia Argentina, tara in care scriitorul a gustat toate bucuriile si deznadejdile vietii de hazard.
A stat 14 ani in Argentina
Dupa cum ne-a precizat profesoara de georgrafie Alina Stan, "in Argentina, Mihai Tican incepe o existenta tulburatoare, aventuroasa, cu peripetii oferite de miracolul unei lumi care-si schimba succesiv decorul. La Buenos Aires este luat sub ocrotire parinteasca de o familie care-i ofera posibilitatea continuarii studiilor incepute in tara. Drumet prin vocatie, din Argentina va calatori in America de Nord (Mexic, Canada), in Australia, Noua Zeelanda si Antile. La numai 19 ani incepe sa colaboreze cu insemnari de calatorie la ziarele si revistele din La Plata si Buenos Aires semnand Mihai Tican, la care va adauga ulterior pseudonimul sau literar- Rumano (Romanul)". A colaborat cu mai multe ziare din Barcelona si Madrid
In 1923, Mihai Tican il cunoaste in portul La Plata pe belgianul Georges Laffite, reprezentantul unei case de comert din Congo Belgian cu care leaga o stransa prietenie in peregrinarile sale prin Africa. Astfel timp de 13 luni, insotit de prietenul Laffite va colinda Africa Occidentala, vizitand Senegalul, Mauritania, Guineea, Sierra-Leone, Coasta de Fildes, Congo, Angola, Nigeria, Gabon si Liberia. In 1927 incepe colaborarea cu diferite articole si reportaje de calatorie in mai multe periodice din Barcelona si Madrid.
In anul l930 vede lumina tiparului la Barcelona, ca de altfel toate cartile scrise in limba spaniola, primul memorial de calatorie al lui Mihai Tican-Rumano: "La Vida del Blanco en la Tierra del Negro" (Viata albului in tara negrului). In 1928 editeaza noi carti in limba spaniola care il vor face foarte cunoscut in peninsula Iberica cum ar fi "Pierdu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro