Viata neconventionala a Mariei Sibylla Merian, cercetatoarea care a deslusit misterele metamorfozei insectelor

Viata neconventionala a Mariei Sibylla Merian, cercetatoarea care a deslusit misterele metamorfozei insectelor

Intr-o perioada in care femeile nu visau la astfel de preocupari, Maria Sibylla Merian a devenit un om de stiinta remarcabil si un pictor talentat de flori si insecte. Dupa ce a divortat, in 1685, a devenit, impreuna cu mama si cele doua fiice ale sale, membra a unei secte religioase, alaturi de care a avut posibilitatea sa-si continue activitatile legate de insecte si de alte creaturi precum broastele, pe care facea disectii cu o mare meticulozitate.

acum 64 luni (7 Apr 2017)

Intr-o perioada in care femeile nu visau la astfel de preocupari, Maria Sibylla Merian a devenit un om de stiinta remarcabil si un pictor talentat de flori si insecte. Nascuta in 1647 in Germania, a devenit pasionata de lumea insectelor cand avea doar 13 ani, fascinata fiind de viermii de matase. De-a lungul vietii ei, a inregistrat si ilustrat ciclurile de viata a 186 de specii de insecte.

Merian a reusit sa publice pana la varsta de 40 de ani trei albume ilustrate despre insecte si flori. Dupa ce a divortat, in 1685, a devenit, impreuna cu mama si cele doua fiice ale sale, membra a unei secte religioase, alaturi de care a avut posibilitatea sa-si continue activitatile legate de insecte si de alte creaturi precum broastele, pe care facea disectii cu o mare meticulozitate.

Momentul de glorie al vietii sale uluitoare a fost reprezentat de cei doi ani pe care i-a petrecut calatorind in indepartatele paduri tropicale ale coloniilor olandeze din Surinam, America de Sud. Astfel, intre 1699, la 52 de ani, Merian a pornit alaturi de fiica ei mai mica intr-o calatorie lunga si periculoasa spre Surinam, pe atunci colonie olandeza. A revolutionat stiinta

A fost un demers indraznet, nu doar pentru ca Merian era prima femeie naturalist in lumea stiintifica dominata de barbati, ci si pentru ca a explorat acest domeniu intr-o perioada in care se credea ca toate insectele se nasteau in noroi.

Gratie preocuparilor sale, a devenit primul om de stiinta care a stabilit legatura dintre studierea plantelor si a insectelor si traditiile culturale ale oamenilor din locurile in care acele organisme vii se dezvoltasera. De la populatia indigena a adunat informatii despre plantele, fructele, insectele si animalele care erau comestibile si despre modul in care acestea trebuiau preparate.

In 1701 a revenit in Amsterdam, rezultatul expeditiei sale concretizandu-se, patru ani mai ta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro