Viata intr-o rezervatie arheologica: "Suntem in fata unui puzzle imens, pe care nu il vom termina niciodata"

Viata intr-o rezervatie arheologica:

Pentru a ajunge in Rezervatia arheologica de la Budureasca, una dintre cele mai mari din Romania, trebuie sa iei drumul de la Ploiesti spre Buzau, iar cu aproximativ 13 kilometri inainte de Mizil, sa faci dreapta spre comuna Vadu Sapat. Cu o clima blanda, adapost excelent de intemperii si navaliri, cu acces la apa, pasuni si paduri, dar si la cai de comunicatie, valea a fost locuita neintrerupt de-a lungul epocii bronzului, civilizatia fierului la geto-daci, si pana in epoca formarii poporului roman, de la dacii liberi si dacoromani pana la romanii vechi. Dezvoltarea infloritoare, economico-sociala si culturala a vaii Budureasca este atestata de bogatia descoperirilor de aici: unelte agricole si mestesugaresti, obiecte casnice, tipare pentru podoabe si numeroase accesorii vestimentare, ceramica locala si de import, monede dacice, republicane romane, romane tarzii si bizantine, piese care sunt expuse la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova. Va mai recomandam FOTO Monoxila de la Ploiesti, o barca de istorie Povestea Coifului de la Cotofenesti, capodopera a artei traco-getice, si a donatorului sau, un filantrop din Ploiesti, care ii spunea "caciula de aur" Un tezaur de 1.700 de ani descoperit in curtea unui prahovean a fost expus publicului.

acum 54 luni (13 Aug 2016)

Pentru a ajunge in Rezervatia arheologica de la Budureasca, una dintre cele mai mari din Romania, trebuie sa iei drumul de la Ploiesti spre Buzau, iar cu aproximativ 13 kilometri inainte de Mizil, sa faci dreapta spre comuna Vadu Sapat.

La un moment dat, drumul asfaltat al comunei se termina in buza unor peisaje care iti taie respiratia, iar singurele modalitati de a merge mai departe sunt caruta (nu mereu la indemana, pentru ca oamenii din sat isi folosesc animalele la munca campului) sau mersul pe jos. Sunt trei kilometri de excursie usoara, pe un drum care serpuieste pe langa dealurile zonei si care iti scoate in cale, la fiecare pas, peisaje bucolice cu turme de oi, livezi si iarba inalta, de un verde salbatic.

Drumul spre rezervatia Budureasca are peisaje care iti taie rasuflarea FOTO Bogdan Ciuperca

La un moment dat, exact cand te astepti mai putin, dintre copaci si denivelarile reliefului apar o curte si o cabana. Sunt "inima" rezervatiei arheologice, cartierul general al istoricilor si arheologilor care studiaza, de aproape sase decenii, una dintre cele mai importante vetre de civilizatie de pe teritoriul tarii noastre, Budureasca.

Santier-scoala

Greu de cuprins cu privirea, Budureasca - numita astfel dupa denumirea unei vechi asezari care a existat pe acest teritoriu - este, de fapt, o vale dintr-un vast amfiteatru natural de aproximativ 10 kilometri patrati. Cu o clima blanda, adapost excelent de intemperii si navaliri, cu acces la apa, pasuni si paduri, dar si la cai de comunicatie, valea a fost locuita neintrerupt de-a lungul epocii bronzului, civilizatia fierului la geto-daci, si pana in epoca formarii poporului roman, de la dacii liberi si dacoromani pana la romanii vechi. Terasele zonei cuprind 31 de situri arheologice, din diverse epoci, cu o importanta deosebita pentru istorici: aici a fost cea mai densa grupare umana straveche d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro