Viata generalului de brigada Stefan Dimofte. A supravietuit nemtilor, rusilor, cancerului si a ajuns la 94 de ani

Viata generalului de brigada Stefan Dimofte. A supravietuit nemtilor, rusilor, cancerului si a ajuns la 94 de ani

Stefan Dimofte are 94 de ani si a luptat in doua razboaie importante: cu rusii si cu nemtii, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, si bolile: cu icterul, in 1952, si cu cancerul, in 1985. APROAPE DE MOARTE, PE FRONTUL DE VEST Dupa ce frontul de est a fost eliberat, Dimofte a fost relocat catre cel din vest, acolo unde, povesteste el, a fost de foarte multe ori aproape de moarte. TREI FETE, TOATE CETATENE AMERICANE Faptul ca isi petrece cateva luni pe ani la tara, dar si ca nu mai bea alcool de mai bine de jumatate de secol, sunt ingredientele care l-au ajutat sa ajunga la 94 de ani sanatos si cu minte agera ca de tanar, crede Stefan Dimofte.

acum 94 luni (7 May 2016)

Stefan Dimofte are 94 de ani si a luptat in doua razboaie importante: cu rusii si cu nemtii, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, si bolile: cu icterul, in 1952, si cu cancerul, in 1985. Daca despre bolile lui nu-i place sa vorbeasca, despre razboi povesteste cu insufletire si cu atat de multe detalii, de parca ar retrai fiecare episod de pe front.

Stefan Dimofte s-a nascut in judetul Bacau si a crescut alaturi de sase frati. Dupa ce Stefan Dimofte a terminat patru clase, din cauza crizei financiare de la inceputul anilor '30, familia sa nu a putut sa-l mai dea, asa cum se intamplase cu fratii mai mari, la un liceu din Bacau. Pe la periferie te luau in gazda diferiti mahalagii si trebuia sa le duci lemne, fasole, cartofi, ceapa, faina de grau si porumb, ba mai si plateai chiria", povesteste veteranul. In 1939, un alt frate, ce lucra in aviatie, il ia din Moldova si il duce la Bucuresti, unde intra la Scoala de Maistri Militari Armurieri si Artificieri de pe langa Arsenalul Armata. Absolva Bacalaureatul printre primii, in 1942, cu cativa ani inainte de inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa care ajunge la Slatina, unde face stagiul militar. Am vrut sa-l servesc cu telemea si rosii de la cantina, dar nu a vrut sa manance. "TEAVA TUNULUI S-A FACUT CA O FLOARE"

Pe 1 martie 1944, vine ordinul ca Dimofte si alti camarazi de-ai sai sa plece pe front. De la Galati, marsul fortat a fost Tecuci-Barlad. De acolo, a ajuns aproape de granita cu Basarabia, unde razboiul cu rusii era in plina desfasurare.

"Intr-una din zile, la unul dintre cele patru tunuri de 75 de milimetri FF, un proiectil inamic de 76,2 milimetri a intrat pe teava tunului si a explodat. Teava s-a facut ca o floare, dar nu cred ca sunt artileristii sovietici chiar asa de iscusiti. Imi aduc aminte ca la intrarea pe pozitie, capitanul Boiculescu, comandantul Divizionului 1, a adunat pe dealul Orzeni efectivele celor trei baterii si dupa un discurs, incheie: ", mai poves... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro