Viata furtunoasa a trubadurului care a compus 400 de slagare, printre care si "Iubesc femeia"

Viata furtunoasa a trubadurului care a compus 400 de slagare, printre care si

"Iubesc femeia", "Minciuna", "La umbra nucului batran", "De ce mi-ai spus ca ma iubesti" sau "Iti mai aduci aminte, doamna", cantate de Cristian Vasile, Zavaidoc, Jean Moscopol, Ioana Radu, Gica Petrescu, sunt doar cateva dintre cele 400 de melodii compuse de Fernic, adevarate slagare ale timpului sau si ale prezentului. S-a nascut la Targoviste, insa familia sa se muta la Galati, unde Ionel il cunoaste pe profesorul de muzica si compozitorul Teodor Fuchs, de la care va lua primele lectii de chitara si pian. Opozant al partidului lui Iorga, Fernic este numit observator tocmai la Valenii de Munte, in fieful istoricului, de unde este nevoit sa fuga pe jos la Ploiesti (sunt 30 km intre cele doua orase) pentru a scapa de "un numeros grup de mustati rasucite si nuiele noduroase".

acum 99 luni (25 Nov 2015)

"Trubadurul zarilor albastre", Ionel Fernic (1901-1938) a fost un personaj care a marcat inceputul de secol XX in Romania. Multe din romantele si tangourile care ne incanta de generatii, cu mare succes si astazi, ii apartin lui Fernic. "Iubesc femeia", "Minciuna", "La umbra nucului batran", "De ce mi-ai spus ca ma iubesti" sau "Iti mai aduci aminte, doamna", cantate de Cristian Vasile, Zavaidoc, Jean Moscopol, Ioana Radu, Gica Petrescu, sunt doar cateva dintre cele 400 de melodii compuse de Fernic, adevarate slagare ale timpului sau si ale prezentului. S-a nascut la Targoviste, insa familia sa se muta la Galati, unde Ionel il cunoaste pe profesorul de muzica si compozitorul Teodor Fuchs, de la care va lua primele lectii de chitara si pian. Pasionat de muzica, dar si de aparatele de zbor, Ionel Fernic este indrumat de parinti sa-si continue studiile intr-o facultate tehnica. Totusi, va opta pentru Conservatorul din Bucuresti, unde intra la sectia de arta dramatica cu cea mai buna medie.

La incheierea studiilor, in 1924, Fernic isi satisface stagiului militar la Scoala de ofiteri in rezerva din Ploiesti, dupa care va ramane in oras pentru cativa ani si tot aici va compune o parte importanta a repertoriului sau.

"Absolvent de Conservator si tanar ofiter, este detasat la Ploiesti, oras in care isi va descoperi pasiunea pentru muzica si poezie, incepand sa compuna tangouri pe care le vor interpreta Cristian Vasile ori Jean Moscopol. Este ceea ce il face cu adevarat faimos si il va indrepta catre un hobby, aviatia, de fapt o preocupare de familie, pentru ca fratele sau, George (1900-1930) e cunoscut ca un inventator de avioane, fondator, in 1927, al Fernic Aircraft Corporation of Staten Island din New York", scrie despre Ionel Fernic profesorul ploiestean Dan Gulea in volumul "Pluviografii".

Intr-adevar, Ionel Fernic devine si pilot civil si unul dintre primii parasutisti romani, pe langa preoc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro