Viata de film a Veronicai Micle, marea dragoste a poetului: de la casatoria aranjata la arsenicul care i-a curmat viata

Viata de film a Veronicai Micle, marea dragoste a poetului: de la casatoria aranjata la arsenicul care i-a curmat viata

Pe cand avea doar 14 ani, mama sa a casatorit-o pentru a-i asigura viitorul, iar la 39 de ani, la 50 de zile de la moartea lui Eminescu, poeta se sinucide cu arsenic. Pentru a se asigura ca viitorul Veronica nu va fi la fel de sumbru, aceasta hotaraste sa o casatoreasca pe cand avea doar 14 ani cu Stefan Micle, care ii era profesor si era cu 30 de ani mai in varsta decat ea.

acum 92 luni (15 Jan 2015)

Pe cand avea doar 14 ani, mama sa a casatorit-o pentru a-i asigura viitorul, iar la 39 de ani, la 50 de zile de la moartea lui Eminescu, poeta se sinucide cu arsenic. Isi pierde tatal, cizmar de meserie, chiar in anul cand se naste, acesta luptand ca voluntar si fiind ranit in 1848, in Muntii Apuseni, sub flamurile lui Avram Iancu.

Mai mult, mama Veronicai, Ana, moasa de meserie, este anchetata de politia habsburgica. In anul in care isi pierde sotul si se naste Veronica, aceasta se hotaraste sa treaca muntii in Moldova, avand asupra sa doar banii incasati de pe vanzarea casei din Nasaud.

Singurul venit al celor doua erau banii obtinuti de Ana, care era moasa si spala rufe cu ziua. Pentru a se asigura ca viitorul Veronica nu va fi la fel de sumbru, aceasta hotaraste sa o casatoreasca pe cand avea doar 14 ani cu Stefan Micle, care ii era profesor si era cu 30 de ani mai in varsta decat ea.

Stefan Micle este si cel care o "rafineaza" pe Veronica, incurajandu-i activitatile culturale si scriitura. Veronica si marele poet, dragoste la prima vedere In 1872, cand deja era casatorita de 8 ani cu Stefan Micle, Veronica il cunoaste pe Eminescu la Viena, unde se afla pentru a trata o eczema. Nasaudeanca cu par blond si lung si cu ochi albastri l-a fermecat din primele secunde pe Eminescu, care i-a dedicat nenumarate poezii. Cei doi profita de intalnirea de la Viena si viziteaza tot ce se poate in zona. Dupa moartea sotului sau, Veronica se confrunta cu lipsuri materiale, pensia de urmas fiind aprobata abia dupa cativa ani de la disparitia lui Stefan Micle. Desi ramasa o femeie libera, Veronica si Eminescu nu se casatoresc, povestea lor de iubire asemanandu-se cu o siropoasa telenovela. De asemenea, Veronica Micle il insala pe Eminescu cu Ion Luca Caragiale, idila pe care poetul i-o iarta, pentru ca era prieten cu marele dramaturg. Veronica se stinge si ea in acelasi an, la exact 50 de zile de la moartea poetului. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro