Viata controversatului Boris Caragea, sculptorul care si-a distrus capodoperele pentru privilegiile comunismului

Viata controversatului Boris Caragea, sculptorul care si-a distrus capodoperele pentru privilegiile comunismului

Dobrogeanul Boris Caragea s-a nascut la 24 ianuarie 1906, la Balcic (Cadrilater), crescand pe terasele Marii Negre, printre vestigiile arheologice de la Cap Caliacra. Operele sale ajung efigie a oranduirii rosii, pe fatada Operei Romane din Bucuresti, in parcuri (Statuia lui Lenin de la Bucuresti si Monumentul Victoriei de la Constanta), pe faleza de la Constanta (Aruncatorul de disc), in centrul marilor orase - Monumentul ostasului sovietic de la Iasi etc.

acum 50 luni (7 Jan 2016)

Dobrogeanul Boris Caragea s-a nascut la 24 ianuarie 1906, la Balcic (Cadrilater), crescand pe terasele Marii Negre, printre vestigiile arheologice de la Cap Caliacra. Talentul lui Hrandt n-a trecut neobservat de elita Romaniei interbelice, care isi petrecea vacantele sub soarele Balcicului, pe care avea sa-l descopere in curand si Regina Maria. Jean Alexandru Steriadi, directorul Muzeului Kalinderu, l-a luat la Bucuresti pe armeanul Hrandt, unde acesta si-a inceput cariera artistica, devenind ulterior un mare colectionar de arta.

Boris l-a urmat la Bucuresti gratie sculptoritei Zoe Baicoianu, o tanara din inalta societate indragostita de chipesul dobrogean. La varsta de 20 ani, in 1926, tanarul Caragea a devenit cursant al Scolii de Arte Frumoase din Bucuresti, unde maestri i-au fost Oscar Han si Frederic Storck. A absolvit scoala in 1932, din cauza greutatilor materiale, iar salvarea vine de la Dimitrie Paciurea, care ii ofera o bursa ca recunoastere a talentului sau. Dobrogea este prezenta in lucrarile sale: "Dans dobrogean", "Pescarii" sau "Femeie cu cobilita", iar legatura sa cu familia regala, pe care o avea prin Zoe, se intareste cand Balcicul natal devine casa de suflet a Reginei Maria. In noul regim, sculptorul Boris Caragea este cuprins de panica existentiala si face un gest prin care se anuleaza ca artist al unei epoci cu adevarat de aur a Romaniei: isi distruge operele realizate in anii dinaintea comunismului.

Boris Caragea Sursa foto ro.wikipedia.org

Dorind din rasputeri sa supravietuiasca schimbarii radicale a societatii, cel putin la nivelul la care fusese obisnuit, Caragea se apuca de lucru cu fervoare demna de santierele comuniste. Operele sale ajung efigie a oranduirii rosii, pe fatada Operei Romane din Bucuresti, in parcuri (Statuia lui Lenin de la Bucuresti si Monumentul Victoriei de la Constanta), pe faleza de la Constanta (Aruncatorul de disc), in centrul marilor oras... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro