Viata amoroasa a romancelor din trecut: fetele "cucerite" de la varste fragede deveneau roabele sotilor lor

Viata amoroasa a romancelor din trecut: fetele

Strainii care au calatorit in tarile romane, in secolele trecute, se aratau impresionati deseori de frumusetea romancelor, dar si de obiceiurile acestora cu privire la viata conjugala si la relatiile dintre soti. Aici razele lunii sunt alungate de flacarile lumanarilor care isi trimit lumina in strada din case de prostitutie, aici linistea este intrerupta dizarmonic de vocile desfranate ale celor pusi in miscare de fericirea nebunatica, aici sunt case intunecate cu patimile continuu treze ale locatarilor lor si permit sa se vada doar o particica de cer", scria austriacul.

acum 43 luni (21 Dec 2016)

Strainii care au calatorit in tarile romane, in secolele trecute, se aratau impresionati deseori de frumusetea romancelor, dar si de obiceiurile acestora cu privire la viata conjugala si la relatiile dintre soti. "De libertatea si de curatenia moravurilor lor as putea sa-ti dau nenumarate exemple. Deseori, sedea tanarul indragostit in campul de papusoi prin care treceam, langa zeita sa romanca, o dezmierda si o saruta fara sa se simta stanjenit de prezenta noastra", informa scriitorul.

De la o varsta frageda, inca dinainte de a cunoaste prima dragoste, tinerii se casatoreau, afirma Francesco Grisellini, la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Iubirea era manifestata prin supunere fata de sot, afirma Johann Lehmann, autor ceh din secolul al XVIII-lea. Pe cat pierd romanii in comparatie cu alti barbati, pe atat castiga femeile in comparatie cu alte femei de seama lor de prin alte locuri.

Invoiala pentru casatorie

Parintii aveau dreptul de a lua decizii in privinta casniciei fiilor lor, afirma Francesco Grisellini, autor al Istoriei Banatului, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. "Flacaul intotdeauna isi marturiseste dragostea sa parintilor sai, care, daca nu i-au ales inca o mireasa, se inteleg cu parintii fetei carora, dupa starea mijlocalor lor, le ofera o suma de bani. Dupa incheierea invoielii se hotaraste un termen de 14 zile pentru pregatiri, care se mai poate prelungi cu alte 14 zile, daca insa dupa trecerea acestui termen, mirele nu si-a schimbat gandul, atunci ceremonia nuntii trebuie sa aiba loc", informa autorul italian.

Casnicia anosta si amantii

Piotr Jadovski, un ofiter rus, la mijlocul secolului al XIX-lea, afirma can in vremea sa, niciodata romanii nu stau acasa pentru sotii sau pentru copii, aceasta find o jertfa pe care nu se simt in stare sa o faca. In asemenea imprejurari apare consolatorul si o mama de familie nu se rusineaza sa aiba un ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro