Vestitorul mortii in credinta populara. Ce mesaje transmite bufnita si ce se intampla daca ii distrugi cuibul

Vestitorul mortii in credinta populara. Ce mesaje transmite bufnita si ce se intampla daca ii distrugi cuibul

Nu este bine nici sa te uiti in cuibul unei bufnite, ca sa nu mai vorbim de neca?zurile de moarte care te pot ajunge daca il distrugi", spun specialistii in Etnografie si Folclor din cadrul Muzeului Dunarii de Jos Calarasi. Barbatul din Sohatu care a murit incercand sa lunge bufnita Foto:ISU Calarasi Barbatul de 56 de ani, din Sohatu, a facut infarct in timp ce incerca sa alunge bufnita care il teroriza cu cantecul ei.

acum 96 luni (29 Mar 2015)

Sunt considerate prevestitoare de boli, nenorociri si decese. Asociate cu intunericul si moartea, oamenii le-au alungat din calea lor, temandu-se de mesajele pe care le transmit. In traditia populara se spune ca te ajung necazurile de moarte daca, Doamne-fereste!, distrugi cuibul unei bufnite. Conform descopera.ro, cu toate acestea, interpretarea cantecului lor este diferita, in functie de momentul, locul si modul in care se face auzit.

Venerata in antichitate

Cu toate acestea, in antichitate, bufnita era venerata.

" Reprezentata pe aversul drahmelor ateniene din vremea lui Pericle in cursul Evului Mediu, bufnita devine, inexplicabil, o pasare de rau augur, emblema a vrajitoarelor, probabil ca urmare a faptului ca este o pasare solitara, nocturna, obisnuita sa cuibareasca in locuri mai retrase, de regula in cimitire", spun specialistii.

Sunetul care inspaimanta

Daca o bufnita "canta" ziua, oriunde in Europa, in cel mai bun caz cel care o aude va afla o veste proasta, iar in cel mai rau caz povesteste moartea unui apropiat, daca nu chiar a ascultatorului. Nu este bine nici sa te uiti in cuibul unei bufnite, ca sa nu mai vorbim de neca?zurile de moarte care te pot ajunge daca il distrugi", spun specialistii in Etnografie si Folclor din cadrul Muzeului Dunarii de Jos Calarasi. De exemplu, in Tara Galilor cantatul bufnitei in fapt de seara e semn ca pe undeva, prin apropiere, o fata isi pierde virginitatea prin viol.

In Franta se crede ca daca o femeie gravida asculta cantecul bufnitei sansele de a da nastere unei fetite care va deveni vrajitoare vor fi maxime, iar in Germania, daca bufnita "canta" in timpul travaliului, nou-nascutul va fi nefericit toata viata lui.

In Normandia, omleta din oua de bufnita este leacul cel mai sigur pentru a scapa de dependenta creata de alcool.

Singurul spatiu rural in care bufnita are si o dimensiune... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro