Vestigii romane de 1.600 de ani, scoase la lumina dupa ce au fost transformate in groapa de gunoi a unui cartier din Galati

Vestigii romane de 1.600 de ani, scoase la lumina dupa ce au fost transformate in groapa de gunoi a unui cartier din Galati

Scoaterea la lumina a cavoului roman de secol IV, aflat la o adancime de 4-6 metri sub cartierul Dunarea din Galati (pe strada Otelarilor, intre blocurile D14-D16), pare sa fie o chestiune de zile. Beton si gunoi in loc de muzeu Ca o prima masura de conservare a cavoului a fost turnata peste el, in 1976, o placa de beton, insa totul s-a oprit la atat, iar zona a devenit un fel de groapa de gunoi a cartierului (fapt confirmat de arheologi acum, care au marturisit ca au scos din pamant o adevarata istorie a ultimelor cinci decenii, sub forma de ambalaje ale unor produse din epoca comunista).

acum 73 luni (4 Apr 2018)

Scoaterea la lumina a cavoului roman de secol IV, aflat la o adancime de 4-6 metri sub cartierul Dunarea din Galati (pe strada Otelarilor, intre blocurile D14-D16), pare sa fie o chestiune de zile.

"Astazi impreuna cu Marius Humelnicu (N.R.: city-managerul Galatiului) am putut vedea forma perimetrala a cavoului roman si am avut norocul de a fi martori la descoperirea primei caramizi stampilate cu simbolul flotei romane Classis Flavia Moesica, datand din secolul III d.C.

Lucrarile arheologice sunt facute de specialistii Muzeului de Istorie "Paul Paltanea din Galati, finantarea fiind asigurata de la bugetul orasului, de unde s-au alocat 177.000 de lei, cu tot cu TVA. De altfel autoritatile chiar au incercat intr-o prima faza descarcarea de sarcina arheologica pentru a putea vinde terenul (care este liber de constructii, dar are o pozitie comerciala excelenta, fiind in plin oras), insa demersurile au fost oprite in urma protestelor publice ale galatenilor.

Povestea cavoului roman de la Galati

Cavoul roman a fost descoperit absolut intamplator in urma cu 44 de ani, in anul 1974, cu ocazia lucrarilor de excavatie pentru un bloc de locuinte. Fiind acoperit de un tumul de pamant, a fost confundat cu o cazemata din Al Doilea Razboi Mondial si a fost distrus partial de utilajele de pe santierul de constructii. Mihalache Brudiu, arheolog la Muzeul de Istorie, care, in urma sapaturilor, a scos la iveala un cavou cu lungimea de 12 metri, latimea de 9 metri si inaltimea de 4 metri, cu pereti rectangulari si cu o nisa mortuara pe latura vestica.

Potrivit marturiilor pastrate de la arheologul Brudiu, in lucrarea "Un cavou roman descoperit la Galati", in spatiul din interior era compartimentat astfel: un dromos pentru acces, o camera funerara cu cista si absida, precum si inca o absida pentru ritualuri.

Conform specialistilor de la Dire... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro