Vestigii romane de 1.600 de ani, ascunse sub containere cu gunoi menajer. Terenul, vizat de o privatizare dubioasa

Vestigii romane de 1.600 de ani, ascunse sub containere cu gunoi menajer. Terenul, vizat de o privatizare dubioasa

Trebuie spus ca respectivele cladiri au fost ridicate in urma cu mai bine de 20 de ani, sub mandatul primarului Eugen Durbaca (actualmente deputat Pro Romania, dupa ce a fost deputat si senator PC si ALDE), care a dat in mod ilegal autorizatiile de ridicare a unor chioscuri si apoi a unor imobile cu parter, etaj, mansarda si subsol. Mihalache Brudiu, arheolog la Muzeul de Istorie, care in urma sapaturilor arheologice a scos la iveala un cavou roman cu dimensiuni impresionante, cu lungimea de 12 metri, latimea de 9 metri si inaltimea de 5 metri. In acest scop, Primaria a alocat suma de de 283.200 de lei fara TVA pentru expertizarea a doua monumente, Cavoul Roman si Poarta Turceasca (si ea intr-un statut incert, fiind degradata si inconjurata de balarii), achizitia facandu-se prin SEAP.

acum 60 luni (18 Sep 2017)

Bataie de joc fata de istoria romanilor. Asa au catalogat consilierii locali Ion Cordoneanul si Paul Gavanescu (ambii de la PNL) initiativa Primariei Galati, prezentata Consiliului Local la sfarsitul lui august 2017 (care a si aprobat-o, cu larga majoritate), prin care terenul public aflat in zona de protectia a monumentului "Cavoul roman" este "dezmembrat" in sapte loturi, corespunzatoare a tot atatea constructii cu destinatie comerciala.

Trebuie spus ca respectivele cladiri au fost ridicate in urma cu mai bine de 20 de ani, sub mandatul primarului Eugen Durbaca (actualmente deputat Pro Romania, dupa ce a fost deputat si senator PC si ALDE), care a dat in mod ilegal autorizatiile de ridicare a unor chioscuri si apoi a unor imobile cu parter, etaj, mansarda si subsol. Potrivit legii, in zona de protectie a siturilor arheologice de importanta nationala (zona care se intinde si la 100 de metri in jurul acestora), nu se pot autoriza constructii.

Lucrurile sunt, insa, pe cale sa ia o turnura si mai complicat[, dat fiind ca, potrivit profesorului universitar Ion Cordoneanu (consilierul local care a atacat vehement intentiile Primariei legate de terenul amintit), in curand se va ajunge la vanzarea terenurilor catre proprietarii cladirilor, vestigiile urmand sa fie mutate, in loc sa fie valorificate "in situ", asa cum ar fi firesc. Un cavou de o importanta cruciala pentru istorie

Potrivit documentelor pastrate la Muzeul de Istorie din Galati, "Cavoul Roman" a fost descoperit in 1974, in timpul construirii blocurilor din cartierul galatean Dunarea. Mihalache Brudiu, arheolog la Muzeul de Istorie, care in urma sapaturilor arheologice a scos la iveala un cavou roman cu dimensiuni impresionante, cu lungimea de 12 metri, latimea de 9 metri si inaltimea de 5 metri.

Descoperirea a facut senzatie in lumea istoricilor, pentru ca acest "Cavou Roman" si "Castrul Roman" de la Barbosi-Ti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro