Vesti proaste pe banda rulanta: Pomenile Guvernului, inghitite de scumpirile repetate | ANALIZA ROMANIA LIBERA

In numai o luna, de la 26 septembrie pana la 28 septembrie, pretul mediu al benzinei la nivel national a crescut cu peste 8%, de la 4,52 la 4,9 lei/litru. Pentru un client casnic, cu un consum mediu de 100 kWh si facturat la tarif CR JT si CPC JT, Electrica Furnizare estimeaza pentru luna octombrie 2017 un pret al energiei electrice de 0,4705 lei/kWh pentru zona Muntenia Nord, de 0,4704 lei/kWh pentru zona Transilvania Nord si de 0,4401 lei/kWh pentru zona Transilvania Sud. Potrivit calculelor RL, fata de 1 ianuarie 2017, ca urmare a exploziei preturilor pe bursa, populatia va plati de la 1 octombrie un pret al energiei achizitionate de furnizori de pe piata concurentiala mai mare cu 25,14% in cazul Enel Energie Muntenia, cu 20,21% pentru Dobrogea, 19,58% pentru Electrica Muntenia Nord, 19,26% pentru Transilvania Sud sau 17,47% pentru E.ON Moldova.

acum 43 luni (28 Sep 2017)

Carburantii, electricitatea, gazele, ratele la banca, toate s-au scumpit anul acesta si noi majorari sunt anuntate de la 1 octombrie. Realitatea l-a contrazis, iar benzina si motorina s-au scumpit cu valoarea noii taxe, de 16 bani pe litru, introduse la 15 septembrie. La 1 octombrie urmeaza o noua runda de scumpiri, fiindca atunci va intra in vigoare a doua etapa a supraaccizei, tot de 16 bani pe litru. Guvernul mizeaza pe incasari suplimentare de 587 milioane de lei din aceasta taxa pana la finele anului, asta fara a lua in calcul banii suplimentari incasati din TVA, care se aplica si la acciza.

In numai o luna, de la 26 septembrie pana la 28 septembrie, pretul mediu al benzinei la nivel national a crescut cu peste 8%, de la 4,52 la 4,9 lei/litru. Motorina s-a scumpit si mai mult, cu peste 9%, de la 4,47 lei/litru la 4,9 lei/litru. Ieri, companiile petroliere au aplicat o noua scumpire de cativa bani/litru la pompa, astfel incat in unele statii pretul benzinei si motorinei, cele mai ieftine sortimente, a sarit de 5 lei/litru, si pe fondul majorarii cotatiilor petroliere.

Majorarile reale, ascunse sub pres

Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara chiar sambata ca la gaze nu vor fi "majorari substantiale", dar marti, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca gazele se vor scumpi cu 6% in medie de luna viitoare. Totodata, ministrul Energiei a spus ca la energie electrica se estimeaza "o crestere foarte usoara" de la 1 octombrie. Aceasta va fi insa, potrivit datelor obtinute de "Romania libera", de 5-7%, care se adauga unei majorari substantiale ce a avut deja loc la 1 iulie.

La electricitate, ANRE a precizat marti ca a aprobat o crestere medie la nivel national a pretului electricitatii achizitionate de furnizori de pe piata concurentiala (CPC) de 3 bani pe KWh, fara a preciza ce efect va avea acest lucru in factura. In acest moment, 90% din energia consumata este de pe piata concurentiala (C... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro