Vesti de pe front: "Transfigurati, vitejii nostri trageau si cintau sub ploaia de proiectile dusmane"

Vesti de pe front:

Romania a intrat in Primul Razboi Mondial pe 14/27 august 1916, de partea Antantei - formata din Franta, Imperiul Rus si Marea Britanie -, iar contemporanii care au supravietuit conflagratiei mondiale si au reusit sa vada Marea Unire de la Alba Iulia au spus clar ca in acea zi de vara torida s-a semnat, de fapt, "actul de nastere a unitatii noastre nationale". Dar, probabil ca rubrica cea mai inspaimantatoare, chiar si pentru cei de acum, de peste un secol, era "Cazuti pentru patrie", in care se insirau zeci de nume de soldati si de ofiteri morti si raniti pe front.

acum 15 luni (16 May 2018)

Romania a intrat in Primul Razboi Mondial pe 14/27 august 1916, de partea Antantei - formata din Franta, Imperiul Rus si Marea Britanie -, iar contemporanii care au supravietuit conflagratiei mondiale si au reusit sa vada Marea Unire de la Alba Iulia au spus clar ca in acea zi de vara torida s-a semnat, de fapt, "actul de nastere a unitatii noastre nationale". In urmatoarele doua saptamani, "Adevarul" va ofera reproduceri ale ziarelor din primele zile de razboi, din paginile carora cetatenii neinregimentati aflau despre evolutia frontului de nord si de sud, despre relatiile Romaniei cu statele aliate si dusmane, dar si despre evenimentele care aveau loc in loc pe alte fronturi, straine. Dar, probabil ca rubrica cea mai inspaimantatoare, chiar si pentru cei de acum, de peste un secol, era "Cazuti pentru patrie", in care se insirau zeci de nume de soldati si de ofiteri morti si raniti pe front. Cine nu-si gasea apropiatii pe aceste liste, putea sa isi indrepte atentia si catre vestile mai bune, despre capturile de razboi, despre satele eliberate ori despre situatia din spitalele de campanie.

"In Dobrogea, avem de semnalat eroismul colonelului Brosteanu, care adunindu-si trupele si punindu-se in fruntea lor, a pornit la asalt ordonind trupei sa intoneze cantece patriotice. Campania din 1916 avea sa fie un dezastru, primele semne se vazusera la Turtucaia, insa in aceste zile nu se gandea nimeni la semnele prabusirii frontului de sud.

Comunicatele Marelui Cartier General erau publicate telegrafic, dar cu litere de-o schioapa pe prima pagina a ziarulul "Frontul de Nord - Mici incaerari. Atacuri aeriene - Aeroplane inamice au aruncat bombe asupra orasului Constanta (unde n'au cauzat pierderi) si Piatra-Neamt (unde au ranit un copil de 6 luni)". Cand situatia o cerea, cand se intampla ceva semnificativ pentru cursul razboiului, relatarile erau mai pe larg, cu litere ingrosate si cu italice si cu majuscule, de toate: ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro