Veriga lipsa din istoria romanilor. Populatii care au trait pe teritoriul Daciei dupa retragerea Aureliana

Veriga lipsa din istoria romanilor. Populatii care au trait pe teritoriul Daciei dupa retragerea Aureliana

Problema continuitatii locuirii in spatiul carpato-danubiano-pontic, adica teritoriul de astazi al Romaniei, este de aproape 200 de ani o problema spinoasa. " Continuitatea de viata materiala si spirituala autohtona a putut fi dovedita de cercetarile arheologice si in regiunile de la est de Carpati. Mai precis aceasta sinteza intre daci, goti si sarmati la este de Carpati, a fost numita Cultura Santana de Mures Cerneahov cu o abundenta de asezari si dovezi arheologice pe un areal vast care cuprinde in special Moldova. Mai intai era nevoie de hrana pentru turme, de locuri de varat si de iernat, iar apoi, din cauza rapidei secatuiri a pamantului lucrat, erau necesare mereu noi suprafete, virgine, numai bune de cultivat. In orice caz in secolul al XVI lea, majoritatea calatorilor straini care au intrat in contact cu romanii au observat ca acestia vorbesc o limba latina si ca ei isi spun "rumani"."Lasand de o parte nenumaratele cuvinte pe care valahii le au intocmai si cu acelasi inteles ca in limba latina si in dialectele italienilor, cand intreaba ei pe cineva daca stie sa vorbeasca pe limba valaha spun: , sau cand intreaba daca este valah, il intreaba: daca este roman", preciza Anton Verancsics in secolul al XVI lea.

acum 27 luni (27 Oct 2017)

Problema continuitatii locuirii in spatiul carpato-danubiano-pontic, adica teritoriul de astazi al Romaniei, este de aproape 200 de ani o problema spinoasa.

Mai precis, continuitatea populatiei daco-romane sau daco-slavo-gotica in zona de est a Carpatilor a fost contestata de savanti maghiari si de origine germana incepand cu secolul XIX si continuand cu secolul XX.

Practic au demostrat ca poporul roman s-a format in acest spatiu, dar si la sud de Dunare aproape concomitent. Cele mai pretioase dovezi sunt insa cele arheologice fiindca dovezile scrise privind existenta populatiilor daco-romane sau de alta sinteza pe teritoriul actualei Romanii nu exista.

Daco-romani si barbari in Transilvania

In anul 106 d HR, cea mai importanta parte a Daciei, din punct de vedere economic si politic, intra sub stapanirea Imperiului Roman, condus la aceea vreme de cel mai ilustru stapanitor al sau, Ulpius Traianus.

Regiunea cucerita a fost transformata in provincie romana, cuprinzand zona de astazi a Transilvaniei, o parte a Munteniei, Oltenia si Banatul. In Moldova de astazi, Maramuresul si partea estica a Munteniei a ramas necucerit, ocupat de neamuri dacice deosebit de razboinice printre care carpii si costobocii. Pana la retragerea aureliana comandata de imparatul Aurelian in primavara lui 275 d HR in Dacia Romana sunt atestate arheologic si documentar numeroase orase, zone miniere, fortificatii si asezari. Inclusiv sate dacice dupa cum afirma intr-un interviu pentru Adevarul, reputatul specialist Dumitru Protase:

"Am gasit satele dacilor in epoca romana pe care le-am cercetat arheologic: Lechinta de Mures, Soporu de Campie, Obreja, Archiud, si am publicat carti, monografii de sapaturi. Desi contestat de anumiti autori, printre care binecunoscutul Roesler pentru teoriile sale, procesul de romanizare a fost o realitate arata dovedita de o serie de elemente. Apoi sunt numele de osteni integrati in legiunile si cohortele romane. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro