Verdict nipon: vaporii tigarilor electronice contin substante cancerigene

Verdict nipon: vaporii tigarilor electronice contin substante cancerigene

O concentratie de 10 ori mai mare decat in tigarile "clasice" "Ratele variaza foarte mult de la un brand la altul si chiar pentru aceeasi marca de la un esantion la altul", au precizat cercetatorii care au masurat concentratiile acestor substante in cazul a cinci marci (care nu sunt mentionate) de tigari electronice.

acum 102 luni (28 Nov 2014)

Un raport de la Institutul National de Sanatate Publica din Japonia a remis zilele acestea Ministerului Sanatatii din aceasta tara anunta descoperirea a patru substante recunoscute ca agenti cancerigeni in vaporii tigarilor electronice, scrie Sciences et Avenir.

Conform studiului realizat de cercetatorii niponi, ale carui concluzii au fost prezentate in acest raport, concentratiile acestor agenti cancerigeni identificati in vaporii tigarilor electronice le-au depasit uneori pe cele aflate in fumul tigarilor traditionale.

O concentratie de 10 ori mai mare decat in tigarile "clasice"

"Ratele variaza foarte mult de la un brand la altul si chiar pentru aceeasi marca de la un esantion la altul", au precizat cercetatorii care au masurat concentratiile acestor substante in cazul a cinci marci (care nu sunt mentionate) de tigari electronice.

In cazul brandurile analizate, echipa de cercetare a constatat niveluri de formaldehida de pana la mai mult de zece ori fata de concentratia dintr-o tigara traditionala", a declarat Naoki Kunugita, cercetatorul care a condus studiul.

Cercetatorii admit insa ca nivelurile de formaldehida nu sunt constante: "Concentratia acesteia a variat in decursul experimentelor si in special atunci cand firul rezistiv integrat s-a supraincalzit", a mentionat cercetatorul.

Testele au fost efectuate cu o masina care a efectuat in fiecare caz o serie identica de 15 pufuri, de zece ori, cu acelasi cartus, cu pauze.

Chiar daca in Japonia, tigarile electronice sunt mai putin vizibile pe piata, comparativ cu tarile occidentale, trecerea de la tutun la abur este un fenomen in crestere care starneste preocupare autoritatilor. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro