Venezuela este in pragul unui razboi civil. Ce fac Rusia si SUA. Nicolas Maduro acuza "un atac terorist sponsorizat de CIA"

Un elicopter al politiei, deturnat de un ofiter, a atacat cu grenade Curtea Suprema si sediile Ministerului de Interne si al Justitiei din Carcas, denuntand "guvernul criminal" si pe liderul Nicolas Maduro. Opozitia fata de votul de la 30 iulie pentru instituirea Adunarii Constitutive vine si din partea unor elemente de putere, ca de exemplu procurorul general Luisa Ortega si fostul sef al serviciilor secrete si fost ministru de Interne Miguel Rodriguez, unul dintre cei mai influenti oameni candva, dar care inca si-a pastrat anumite parghii in actuala putere.

acum 75 luni (29 Jun 2017)

Un elicopter al politiei, deturnat de un ofiter, a atacat cu grenade Curtea Suprema si sediile Ministerului de Interne si al Justitiei din Carcas, denuntand "guvernul criminal" si pe liderul Nicolas Maduro. Se cunoaste istoria de stanga a acestei tari, numarul unu mondial in privinta rezervelor de petrol, si orientarea ei catre Rusia si Iran, in contextul actual al conflictelor din Orientul Mijlociu.

Pe urmele lui Bashar al-Assad

Maduro, care a venit la putere in 2013, dupa Hugo Chavez, preseaza pentru un vot, la 30 iulie, prin care se va infiinta Adunarea Constitutiva, un supercorp politic ce va anula Congresul, dominat de opozitie. Venezuela se confrunta cu grave probleme economice din cauza inflatiei galopante si a scaderii pretului petrolului, iar aceasta situatie a condus la ample proteste impotriva presedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a 75 de manifestanti. Opozitia cere alegeri anticipate, iar Maduro a pus armata pe manifestanti, sub pretextul ca sunt "teroristi platiti de guverne straine, de CIA in special". Presedintele Venezuelei copiaza retorica lui Bashar al-Assad in Siria, fiind convins ca, daca se trece la un conflict armat, Rusia va interveni militar sa-l tina si pe el la putere ca pe "fratele sirian".

Nucleul unei insurectii armate

Un prim debut al unei posibile grupari armate a avut loc prin atacul elicopterului de politie, care purta un banner pe care scria: "Libertate. Pilotul avionului, care a transmis si un mesaj video pe retele de socializare, este Oscar Perez, un fost capitan de informatii, anchetator, pilot si instructor de politie K9. "Avem doua alternative: sa fim judecati maine de propria constiinta si de catre popor sau sa incepem de astazi sa ne eliberam de acest guvern corupt. Venezueleni, fratii nostri dragi, suntem o coalitie de militari, politisti si civili care cauta o solutie de echilibru in fata acestui guvern criminal.

Atacul elicopterului nu a fost gandit sa provoace v... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro