Vehiculul revolutionar creat de doi romani in urma cu aproape 100 de ani. Putea sa circule pe apa si pe uscat

Vehiculul revolutionar creat de doi romani in urma cu aproape 100 de ani. Putea sa circule pe apa si pe uscat

Josef Lung si Johann Agnes nu au dorit sa aiba o bicicleta care sa mearga doar pe apa Timisului, ci si una cu care sa se plimbe prin oras!

acum 24 luni (4 Feb 2018)

Scriitorul lugojean, Cristian Ghinea povesteste pe blogul sau un episod pe care l-a gasit intr-un ziar vechi al comunitatii germane din Lugoj.

In urma cu exact 85 de ani, doi tineri nonconformisti au transformat o simpla bicicleta si se plimbau cu ea pe raul Timis, care traverseaza orasul de la un capat la altul.

"In 1933, doi prieteni - Josef Lung si Johann Agnes, au avut ideea sa construiasca o bicicleta care sa fie capabila sa mearga pe apele Timisului fara sa se rastoarne si in deplina siguranta. Diferenta notabila este ca ei au folosit o bicicleta de strada montata pe un cadru care plutea, fiind sustinut de trei corpuri plutitoare. Josef Lung si Johann Agnes nu au dorit sa aiba o bicicleta care sa mearga doar pe apa Timisului, ci si una cu care sa se plimbe prin oras! Asa ca partea plutitoare putea fi ridicata la nevoie, iar bicicleta redevenea un vehicul de oras, chiar daca cu gabarit mai mare decat al unui velociped normal", arata Cristian Ghinea.

Cea mai veche schita a unei "hidrobiciclete" ii apartine lui Leonardo da Vinci, care a imaginat o ambarcatiune care se deplasa cu ajutorul pedalelor. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro