Vechi mestesuguri din Maramures care se pastreaza doar ca "spectacole" pentru turisti
Mesterii care mai fac opinci spun ca multi ani de zile nu s-au mai cerut, insa in utimii ani, au inceput sa reapara cererile, in special pentru artisti, care au nevoie de ele pentru spectacole. Dincolo de faptul ca la sezatoare fetele si femeile isi indeplineau una din sarcinile importante, si anume aceea de a asigura tot ce insemna textile pentru uzul casnic si imbracaminte, era si o ocazie de socializare.
Mesterii populari fac diferite obiece de uz casnic sau ornamentale folosind cunostinetele pe care le mostenesc din batrani. Unele dintre ele nu-i mai dovedesc utilitatea, insa pastratorii traditiilor si a obiceiurilor duc mai departe aceste obiceiuri, chiar daca exista posibilitati tehnologice mut mai avansate. Unele dintre ele vor fi duse mai departe de generatile viitoare, dupa ce au inteles ca pot fi folosite ca atractii pentru turisti, turismul si agroturismul fiind o parte a economiei care s-a dezvoltat mai mult in ultimii ani. In schimb, vechiul mestesug de a face opinci este din ce in ce mai putin cautat. Este si firesc, deoarece opincile se mai poarta doar de artisti, in spectacolele folclorice, foarte rar fiind purtate de sateni. Mesterii care mai fac opinci spun ca multi ani de zile nu s-au mai cerut, insa in utimii ani, au inceput sa reapara cererile, in special pentru artisti, care au nevoie de ele pentru spectacole. De asemenea, tineri care vor sa organizeze unele evenimente in stil traditional, mai solicita rareori opinci.
Tesutul in razboi este, de asemenea, un obicei care se mai pastreaza. La fel ca multe alte femei din generatiile trecute, ea a invatat de la mama ei sa teas, inca de cand era foarte mica. Pasiunea pentru acest mestesug se pare ca a urmarit-o toata viata, pentru ca, desi viata i-a permis sa nu se mai ocupe de acest mestesug, ea a inteles repede ca e o traditie mult prea valoroasa pentru a o lasa sa se piarda. Astfel, nu doar ca foloseste tesaturile realizate de ea, dar participa si la diferite targuri traditonale, reusind sa faca din asta o meserie si un mod de viata. Maria Zapca spera ca mestesugul pe care il practica sa il poata duce mai departe fiica ei, care, desi nu parea foarte interesata in copilarie, a inteles cat de important este sa nu lase sa se piarda aceasta practica veche. Este cunoscut faptul ca femeia era responsabila cu tot ce insemna tesatura, de la cultivarea plantei din care se... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro