Vasile Ernu: Romania a ales calea uzbeka a luptei anticoruptie

Vasile Ernu: Romania a ales calea uzbeka a luptei anticoruptie

> O lectie de istorie a anticoruptiei Povestea din Uzbekistan a devenit un soi de lectie de manual pentru oricine vrea sa priceapa cite ceva din ceea ce este coruptia mare, cum functioneaza si mai ales care sint riscurile cind abordezi acest fenomen in stil heirupist mergind direct la efecte si cind crezi ca arestarea vinovatilor rezolva fenomenul. Stim ca "lupta anticorupte" care se facea cu surle si trimbite, in direct, cu catusele la vedere, cu banii la vedere, si care promitea "dreptate si adevar", a fost de fapt un mare spectacol pentru multime si o mare lupta intre institutii.

acum 93 luni (13 Feb 2017)

> O lectie de istorie a anticoruptiei

Povestea din Uzbekistan a devenit un soi de lectie de manual pentru oricine vrea sa priceapa cite ceva din ceea ce este coruptia mare, cum functioneaza si mai ales care sint riscurile cind abordezi acest fenomen in stil heirupist mergind direct la efecte si cind crezi ca arestarea vinovatilor rezolva fenomenul. Si mai ales cum anticoruptia devine instrument de lupta intre structuri de putere. Coruptia nu este ceva ce trebuie tratat exceptional si in afara cadrului institutional si legal deja existent.

Fenomenul coruptiei uzbece s-a numit "Afacerea bumbacului", iar in limbajul puterii acelor vremuri (sfirsitul anilor 70 si anii 80) el se numea "Afacerea uzbeka". Kremlinul dadea de inteles ca aceasta coruptie este specifica "poporului uzbek" mai putin educat, dispus sa dea si sa ia mita, mai putin civilizat si, asa, mai asiatic in apucaturile sale. S-au desoperit intimplator in ceva kislakuri (sate) uzbece, intr-un amarit de kolhoz, niste acte care una spuneau pe hirtie si altele erau datele reale. Niste baieti cinstiti s-au apucat sa cerceteze cazul si cind au inceput sa sape s-au speriat. Furtul aparent minor si banal care semana cu un furt conventional din spatiul sovietic, avea sa duca spre un iceberg in care era vorba de sume colosale si de legaturi care duceau din kislakul amarit spre Taskent, capitala RSSUzbeka si de acolo spre Moscova, adica direct la Kremlin. Pentru cine nu stie, Uzbekistanul era Republica specializata cu cresterea si cultivarea bumbacului, el fiind resursa de baza a acestei tari in acea vreme.

Si a inceput lupta anticoruptie. In loc sa se caute cauzele fenomenului si sa se gaseasca solutii, anticoruptia a fost transformata intr-o lupta politica care se va ducea intre patru mari institutii: Partidul, KGB, Internele si Procuratura. O lupta pe viata si moarte. In anii perestroikai, povestea a intrat in spatiul public si in media, aceasta jucind un rol imens in toata aceasta ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro