Vasile Ernu: Cuvintul "Batran" a devenit sinonim cu un soi de "dusman al poporului tanar si civilizat" care vrea "o tara ca afara"

Vasile Ernu: Cuvintul

Ei sint un soi de frina istorica in calea progresului si instaurarea "unei lumi mai bune" pentru ca nu sint capabili sa se adapteze noilor cerinte "ale pietei" si "civilizatiei tehnice si economice" si mai ales voteaza "nu cum trebuie". Nu sint "asistati sociali", ci "abandonati sociali" de stat, societate si poate cel mai tragic de proprii lor copii si nepoti. Sa nu uitam ca ei sint cei mai mari perdanti ai acestor schimbari: cind ramii la 40-50-60 de ani pe drumuri dupa ce ai fost inginer, muncitor sau agricultor la o fabrica, uzina sau CAP timp de 20-30 de ani, nu e deloc simplu sa o iei de la capat. Si mai aveau de crescut niste copii care acum, odata crescuti si tinuti la scoli pe sudoarea si singele tranzitei, le scuipa in fata si le spune doar atit: nu votati corect, nu aveti dinti, nu intelegeti pe ce lume traiti asa ca stati in banca voastra si mincati-va pensia pe care v-o platim noi. In toate culturile si civilizatiile vechi sint doua elemente centrale care se pastreaza si regasesc ca un fir rosu: protectia si respectul pentru batrini (si pentru copii intr-o alta forma).

acum 84 luni (20 Apr 2017)

Si cei care "serveau" si cei care consumau erau doar tineri.

Am intrat in hala unei corporatii: duduia de energie tinara chiar daca deja imbatrinita si depresiva inainte de vreme.

Mai nou pina si vinzatoarele/vinzatorii de la Careffour si Mega Image nu depasesc ca medie 35 de ani.

Cuvintul "Batrin" a devenit sinonim cu un soi de "dusman al poporului" de rit nou.

In ultimii 20 de ani s-a dus o campanie nociva impotriva batrinilor, adica impotriva parintilor si buneilor nostri. Batrinii sint trecutul si nu mai e loc pentru ei in "minunata lume noua". Ei sint un soi de frina istorica in calea progresului si instaurarea "unei lumi mai bune" pentru ca nu sint capabili sa se adapteze noilor cerinte "ale pietei" si "civilizatiei tehnice si economice" si mai ales voteaza "nu cum trebuie". Pe linga acestea mai sint si niste "asistati sociali", pensionari care stau pe banii "nostri" si consuma resursele fara a aduce un plus de valoare.

Cu alte cuvinte: politic, economic si social nu mai corespund noilor vremuri. Un stigmat nu doar social, cultural si politic ci si fizic.

Cuvintul "Batrin" a devenit sinonim cu un soi de "dusman al poporului" de rit nou. Si nimeni nu vrea sa inteleaga meritele si istoria tragica a acestor generatii mai virstnice. Au prins totusi un razboi si l-au dus pina la capat cu bunele si relele lui. Si au prins poate cel mai spectaculos proces de schimbare al regiunii noastre cu catastrofele, dar si realizarile indiscutabile: o modernizare radicala a tarii. E vorba de tot procesul complicat social, politic si economic al anilor 50-80. Repet: un proces foarte complicat inca foarte putin analizat si care este deocamdata doar condamnat politic.

Nu sint "asistati sociali", ci "abandonati sociali" de stat, societate si poate cel mai tragic de proprii lor copii si nepoti.

Fireste, au prins si ruptura anilor 90, care, iarasi, nu este mai deloc inteleasa si analizata. Sa nu u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro