Varstnicii care ii ajuta pe altii au sanse sa traiasca mai mult. Explicatiile psihologilor
S-a observat ca in perioada de aproape 20 de ani riscul de deces a fost cu o treime mai scazut in cazul varstnicilor care contribuiau la cresterea nepotilor lor in comparatie cu cei care nu faceau acest lucru. Jumatate dintre varstnicii care isi sustineau prietenii si vecinii au trait, in medie, 7 ani dupa inceperea studiului, spre deosebire de cei care nu au facut acest lucru si care au trait, in medie, 4 ani dupa debutul cercetarii.
Aceleasi beneficii au si persoanele in varsta care au grija de alte rude sau isi ajuta semenii, potrivit aceleiasi surse.
Oamenii de stiinta care au realizat cercetarea explica anii in plus pe care i-ar putea castiga bunicii care contribuie la cresterea nepotilor printr-un mecanism inradacinat in trecutul nostru evolutiv cand ingrijirea copiilor era cruciala pentru supravietuirea rasei umane.
Pe de alta parte, a adaugat autoarea principala a cercetarii, Sonja Hilbrand, din cadrul departamentului de psihologie a Universitatii Basel din Elvetia, "lipsa contactului cu nepotii poate avea un impact negativ asupra sanatatii bunicilor".
Cercetarea a reunit peste 500 de persoane cu varste de peste 70 de ani cuprinse in "Berlin Aging Study", realizat in Germania.
S-a observat ca in perioada de aproape 20 de ani riscul de deces a fost cu o treime mai scazut in cazul varstnicilor care contribuiau la cresterea nepotilor lor in comparatie cu cei care nu faceau acest lucru. Jumatate dintre bunicii care aveau grija ocazional de nepoti erau inca in viata la 10 ani dupa completarea primelor chestionare si teste.
Spre deosebire de acestia, circa o jumatate dintre participantii care nu ii ajutau pe altii au decedat in circa 5 ani de la inceperea studiului.
In cadrul cercetarii nu au fost luati in calcul bunicii care aveau permanent grija de nepotii lor.
Riscul mai scazut de deces a fost observat si in cazul persoanelor care obisnuiau sa ajute alte persoane care nu le erau rude. Jumatate dintre varstnicii care isi sustineau prietenii si vecinii au trait, in medie, 7 ani dupa inceperea studiului, spre deosebire de cei care nu au facut acest lucru si care au trait, in medie, 4 ani dupa debutul cercetarii. "De asemenea, faptul de a ajuta poate fi o activitate care ii mentine activi, fizic si mental", a completat acesta. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro