Variola ar putea reveni, la aproape patru decenii dupa eradicarea bolii

Variola ar putea reveni, la aproape patru decenii dupa eradicarea bolii

Cercetatorii au descoperit ca antraxul s-a raspandit intr-un mod similar, dupa ce topirea stratului de gheata permanenta din peninsula Yamal a dus la raspandirea in sol si apa a sporilor bacteriei, prezervati pana atunci in cadavre de om sau animale.

acum 53 luni (17 Aug 2016)

Cercetatorii au descoperit ca antraxul s-a raspandit intr-un mod similar, dupa ce topirea stratului de gheata permanenta din peninsula Yamal a dus la raspandirea in sol si apa a sporilor bacteriei, prezervati pana atunci in cadavre de om sau animale. Acum, savantii se tem ca virusul variolei s-ar putea raspandi intr-un mod similar si ar putea contribui la revenirea bolii, al carei ultim caz a fost inregistrat in 1977. Acum, 100 de ani mai tarziu, debitul Kolimei a inceput sa erodeze malurile" a declarat Boris Kershengolts, unul dintre cercetatorii implicati in studiu. Stratul de sol inghetat permanent din Yamal se micsoreaza in mod normal cu intre 30 si 60 de cm/an, insa in acest an s-a micsorat deja cu peste un metru.

Variola a fost una dintre cele mai raspandite boli grave din istorie, omorand doar in secolul al XX-lea intre 300 si 500 de milioane de persoane. In urma unor programe de combatere a bolii derulate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in anii '60 si '70, ultimul caz de variola a fost inregistat in Somalia, in 1977. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro