Varianta romaneasca a eroului de la Maraton: cum a scapat un cioban Clujul de turci

Varianta romaneasca a eroului de la Maraton: cum a scapat un cioban Clujul de turci

Statuia lui Donath la Muzeu Statuia care-l infatiseaza pe salvatorul Clujului este o opera de arta baroca - aflata initial pe o proprietate privata, dar de cateva luni a fost restaurata si amplasata pe dealul pe unde acesta si-ar fi pastorit turma, dealul Hoia, in interiorul Parcului Etnografic "Romulus Vuia " care tine de Muzeul Etnografic al Transilvaniei de la Cluj. Tunica romana in care este imbracat arata ca este vorba de acest sfant, si nu de un cioban", explica istoricul de arta Nicolae Sabau, citat de revista online de calatorii cluj.travel.

acum 113 luni (21 Feb 2015)

Legenda spune ca in vremea cand turcii erau un pericol pentru pamanturile romanesti, o oaste din neamul otomanilor se apropia de Cluj. Cum Clujul era primul oras din Transilvania, Transilvania Civitas Primaria in limba vechilor latini, si il aparau de ziduri puternice si soldati numerosi, turcii au evitat sa-l atace direct.

In "Povestea orasului-comoara" (foto mai jos), istoricul clujean Lukacs Jozsef povesteste ca oastea turca nu s-ar fi aratat la fata in preajma zidurilor Clujului, ci s-ar fi ascuns la o distanta de jumatate de zi de mers fata de oras, in valea paraului Nadas.

Insa, continua legenda, turcii au nascocit un plan diavolesc: sa taie dealul Hoia, care se ridica intre valea Somesului si valea Nadasului, sa devieze Somesul in valea Nadasului, iar Clujul sa ramana fara apa.

Ce a urmat pe urma e lesne de inteles: clujenii au iesit din oras, au atacat si invins oastea turceasca.

De atunci, batranii cetatii povesteau ca omul de piatra coboara in fiecare noapte ca sa se convinga ca orasul lui e in siguranta, apoi isi umple ulciorul cu apa din Somes si se intoarce la locul lui.

"Cred ca aceasta legenda povesteste o intamplare reala, iar dovada o constituie urmele sapaturilor incepute de turci care se mai vad inca foarte bine pe coasta dealului Cetatuii numita de clujeni Taietura Turcului", scrie istoricul in cartea sa.

Statuia lui Donath la Muzeu

Statuia care-l infatiseaza pe salvatorul Clujului este o opera de arta baroca - aflata initial pe o proprietate privata, dar de cateva luni a fost restaurata si amplasata pe dealul pe unde acesta si-ar fi pastorit turma, dealul Hoia, in interiorul Parcului Etnografic "Romulus Vuia " care tine de Muzeul Etnografic al Transilvaniei de la Cluj.

Memoria colectiva a orasului ar fi atribuit acest monument ciobanului legendar, dar de fapt ar fi vorba... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro