Variabila "unitatii nationale" pe timp de criza

Variabila

> La indemana fiecarui sef de stat exista un anume dosar, intotdeauna beneficiind de cea mai inalta clasificare de securitate, acolo unde sunt notate si mereu actualizate scenariile de criza si sunt definite in detaliu modalitatile de raspuns la scara nationala, defalcate apoi pe verticala institutionala, cu precizarea raspunsului institutional apropriat. Daca prin intermediul prin astfel de operatiuni vei reusi sa le destabilizezi, sa le decredibilizezi si sa le arunci in ridicol, atunci le anihilezi si functia operationala, lantul de control si comanda nemafiind capabil sa raspunda la timp si conform planului.

acum 32 luni (11 Feb 2018)

>

La indemana fiecarui sef de stat exista un anume dosar, intotdeauna beneficiind de cea mai inalta clasificare de securitate, acolo unde sunt notate si mereu actualizate scenariile de criza si sunt definite in detaliu modalitatile de raspuns la scara nationala, defalcate apoi pe verticala institutionala, cu precizarea raspunsului institutional apropriat. Scenariile respective trebuie sa raspunda cerintelor specifice pentru toate tiprurile de crize, situatii de urgenta de natura militara sau civila, descriind in amanunt modul in care sunt mobilizate energiile nationale in slujda institutiilor cu responsabilitati specifice.

Dar la baza intregului mecanism (iar in unele dintre aceste dosare problematica aceasta este tratata intr-un capitol separat) se afla o alta analiza, una de importanta vitala: estimarea capacitatii unei natiuni ca, pe timp de pace sau de criza, sa poata sa se uneasca la nivelul unui raspuns unitar, sustinand fara rezerve actiunile institutionale.

Dar trebuie sa stiti ca fiecaruia dintre aceste "doar" exista si un "contra-doar", cel pregatit de serviciile de informatii ale puterilor potential ostile si, de mult ori, si din puterile aliate. In cazul celorlalte, interesul este de a vedea cum pot profita de eventualele falii la nivelul societatilor-tinta, de vulnerabilitatile specifice prezentate de unii lideri politici, cum le pot adanci treptat pentru a le face vulnerabilitati nationale pentru a indeplini obiectivului final care este demobilizarea cat mai totala a opiniei publice din tara respectiva.

Rationamentul este simplu si dovedit extrem de eficace: raspunsul la criza, la orice tip de criza, este operat prin intermediul unor anumite institutii cu rol foarte clar definit. Daca prin intermediul prin astfel de operatiuni vei reusi sa le destabilizezi, sa le decredibilizezi si sa le arunci in ridicol, atunci le anihilezi si functia operationala, lantul de control si comanda nemafiind capabil sa raspunda ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro