Vara capricioasa a naucit agricultura. Nu vom avea ce manca, dar vom avea ce bea: "Tuica vom avea cat sa ne turnam si in cap!"

Vara capricioasa a naucit agricultura. Nu vom avea ce manca, dar vom avea ce bea:

Cele mai mari pierderi: la porumb, floarea-soarelui si la soia Cele mai mari pierderi din cauza secetei s-au inregistrat la culturile de porumb, floarea soarelui si soia, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care a precizat ca numai in luna septembrie va sti care este valoarea despagubirilor ce ar urma sa fie acordate fermierilor. Pierderile produse de lipsa precipitatiilor sunt estimate oficial la circa 80 de milioane de euro, fiind, in fapt, dupa cum spun specialistii, cea mai mare paguba produsa de calamitati naturale in ultimele decenii. Potrivit datelor centralizate de Directia pentru Agricultura Galati, sunt afectate in proportie de pana la suta la suta culturile de pe 228.702 de hectare, adica de pe mai bine de 80% din suprafata arabila a judetului Galati. Si la alte culturi situatia este foarte grava: floarea soarelui - 45.235 de hectare afectate, pasuni - 16.869 de hectare compromise, vita de vie - 8.588 de hectare distruse. Seceta a parjolit lanurile Valoarea pagubelor provocate, in aceasta vara, in judetul Vaslui de seceta excesiva se ridica la peste 46 de milioane de lei, se arata intr-un raport al Directiei Judetene pentru Agricultura, fiind afectate aproape 60.000 de hectare de culturi.

acum 104 luni (25 Aug 2015)

Cele mai mari pierderi: la porumb, floarea-soarelui si la soia

Cele mai mari pierderi din cauza secetei s-au inregistrat la culturile de porumb, floarea soarelui si soia, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care a precizat ca numai in luna septembrie va sti care este valoarea despagubirilor ce ar urma sa fie acordate fermierilor.

"Seceta a lovit in special cultura de primavara, dupa doi ani in care agricultura a ajutat la cresterea economica a Romaniei. Aceste precipitatii care au venit nu mai ajuta campania de primavara, dar vor ajuta campania de toamna", a declarat ministrul Agriculturii.

Constantin a aratat ca si cei din zootehnie sunt afectati, intrucat furajele sunt mai scumpe din cauza productiei mai scazute. Ministrul a anuntat, saptamana trecuta, ca autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

Seceta a parjolit Baraganul de la un capat la celalalt, facandu-i pe fermieri sa-si blesteme zilele. In unele locuri, recolta la porumb se anunta de cosmar. 2014 a fost cel mai productiv din ultimii 20 de ani. Lipsa precipitatiilor ne-a adus in sapa de lemn", afirma Aurelian Dobre, fermier din Ciocanesti, care are in administrare peste 500 de hectare de teren agricol.

"E de groaza, porumbul e praf!

Agricultorul spune ca o cultura de porumb este foarte costisitoare. Abia la o productie de peste sapte tone la hectar se recupereaza investitia.

Cele mai afectate de seceta sunt, acum, localitatile Gradistea, Ciocanesti, Dichiseni, Manastirea, Borcea. Conform Directiei Agricole Calarasi, peste 8.200 de hectare sunt calamitate. Inca nu stim nimic de ajutoarele de minimis. La Lehliu, pamantul a avut umiditate suficienta din iarna, iar ploile cazute in primavara au ajutat plantele sa nu moara de sete... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro