Vanatorul de tancuri sau porcul zburator: avionul SUA care transmite rusilor un mesaj din Romania

Vanatorul de tancuri sau porcul zburator: avionul SUA care transmite rusilor un mesaj din Romania

Participarea avioanelor A-10, vanatoare de tancuri, la exercitiile din Romania se datoreaza in primul rand tipului de amenintare militara la care pot fi supuse tarile de la frontiera Ucrainei si anume: desfasurarea de forte conventionale tancuri, baterii antiaeriene si mijloace blindate in zonele de operatii. Viteza de croaziera a "Porcului" (porecla lui A-10), in greutate de 23 de tone, este de 560 km/h, dar are capacitatea de a zbura si cu 230 km/h, distanta necesara la decolare fiind de 1,2 km, sarcina externa acrosabila de 7300 kg si raza de actiune de 460 km. Impredictibilitatea actiunilor presedintelui Vladimir Putin face ca aceste exercitii, impreuna cu cele de pe litoral sa pregateasca interzicerea a doua directii operationale importante existente in zona de est a Romaniei, zona de teren mediu framantat (regiunile centrale, rasaritene si sud-estice ale Europei sunt astfel de zone) si zona de litoral a Marii Negre.

acum 115 luni (29 Apr 2015)

>

Ultimul exercitiu, in plina desfasurare, este Dacian Thunder 2015, exercitiu care are ca obiectiv cresterea nivelului de interoperabilitate si imbunatatirea nivelului de antrenament al personalului roman si american, prin executarea zborurilor in comun. Fortele Aeriene Romane participa la exercitiu cu patru aeronave MiG-21 LanceR si sase elicoptere IAR-330 Puma, de tipul SOCAT si MEDEVAC, iar Fortele Aeriene Americane, 11 aeronave A-10 si tehnica de deservire aferenta.

Din pacate avem si un mare absent - avionul IAR 99 SOIM - un proiect al industriei nationale de aparare destinat antrenamentului pilotilor dar si utilizarii, in caz de razboi, pentru insotirea si protectia in operatiuni militare a trupelor terestre.

Participarea avioanelor A-10, vanatoare de tancuri, la exercitiile din Romania se datoreaza in primul rand tipului de amenintare militara la care pot fi supuse tarile de la frontiera Ucrainei si anume: desfasurarea de forte conventionale tancuri, baterii antiaeriene si mijloace blindate in zonele de operatii. In aviatie, necesitatea executarii de misiuni comune este extrem de importanta pentru a intelege filosofia din spatele zborului unui astfel de avion (A-10), dar chiar si pentru a te obisnui cu limbajul utilizat de pilotii americani in timpul zborului (abrevieri speciale), limbaj care se traduce intr-un anumit fel. De fapt, avionul participa cu rezultate excelente la misiunile Aliantei impotriva Statului Islamic (sunt dislocate la baza Ahmed al Jaber din Kuweit si apartin escadronului 163 Blacksnakers al Garzii Nationale cu baza la Fort Wayne, Indiana), iar Fortele Aeriene ale SUA au luat decizia de a mentine 18 avioane A-10 in rezerva strategica (Backup Aircraft Inventory).

Avionul s-a nascut in plin Razboi Rece din necesitatea de a sprijini fortele de la sol pentru a face fata numarului coplesitor de unitati de tancuri sovietice care amenintau Europa de Vest.

Fortele americane aveau nevoie de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro