Valul de refugiati a ravasit un oras de granita din Macedonia. Localnic din Gevgelija: "Venirea lor a adus haosul total pe strazi"
Cel mai mare val de refugiati a avut cateva mii de persoane, ceea ce era extrem de greu de gestionat pentru un stat cum este Macedonia. "Pe langa conflictul din Ucraina si criza economica din Grecia, acum a aparut problema imigrantilor din Macedonia, ceea ce face ca agenda diplomatilor din Europa sa fie redesenata, desi nu cred ca diplomatii din Uniunea Europeana ar veni sa isi faca o cariera si un nume pe baza actualei situatii, cum s-a intamplat cu criza iugoslava din anii '90", este de parere Vlatko. Fotografii migranti FOTO AFP Va mai recomandam Aflux de imigranti prin Macedonia catre Ungaria de 3.000 de oameni pe zi in lunile viitoare EXCLUSIV Refugiatii care au speriat Europa.
Oraselul de frontiera, in care traiesc 20.000 locuitori, nu s-a mai confruntat niciodata cu asemenea invazie a strainilor. Localnicii au gasit in curtile lor familii intregi de refugiati, care n-aveau altundeva unde sa se duca.
Venirea lor a adus haosul total pe strazi, deoarece orasul era de imigranti si pe unde treceau acestia, lasau in urma mizerie. Ca sa nu mai vorbim de mirosul pe care il imprastiau pe unde treceau sau pe unde innoptau.
Au fost si cazuri in care cetatenii Gevgelijei au fost martori la duritatea actiunilor imigrantilor, care ajunsesera sa se bata, sa se ameninte, sa exprime violenta, indiferent daca vorbim despre un loc in autobuz sau in tren sau daca vorbim despre hrana", relateaza Goran (29 ani), un tanar economist din Gevgelija.
Imigranti in grup organizat
Desantul refugiatilor a scos in strada toate fortele de ordine. Zilnic refugiati vin si pleaca din Gevgelija, iar acest du-te-vino continuu a creat o tensiune fara precedent in orasul de granita.
"Orasul nostru nu este pregatit pentru un val mare de imigranti, pentru ca la Gevgelija traiesc 20.000 de persoane, nu mai mult. La momentul de fata, in tabara de refugiati se afla peste 1.000 de persoane, iar numarul lor variaza, pentru ca in fiecare zi sunt adusi noi si noi refugiati.
De fapt, Goran are retinerile lui in a-i numi pe refugiati "imigranti". "Eu nu i-as numi imigranti, pentru ca nu par a fi astfel, ci mai degraba oameni care s-au organizat special sa plece din locurile natale, pentru a crea o criza in Europa", este parerea tanarului din Macedonia.
"Evitam zona unde sunt imigranti"
Acum, atmosfera din orasul de la granita cu Grecia tinde sa revina la normalitate. "Insa noi, macedonenii, am fost obligati sa evitam zona aflata in imediata apropiere a garii orasului, pentru ca era ocupata de imigranti, iar ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro