Vacanta in vremea terorismului si a crizei. Cum se simt in Antalya conflictele politice din tara lui Erdogan
Un plan de vacanta intr-unul dintre hotelurile ultimul racnet ale Antalyei, oricat de poleit cu aur ar fi gardul care-l inconjoara, in ciuda piscinelor care serpuiesc pana in buza marii si a muntilor de mancare de la all inclusive, un astfel de plan, deci, vine la pachet - sau, mai precis, porneste - cu intrebarea: "cat de sigura e o vacanta in Turcia?". - "Stai linistit si iubeste Turcia"), experienta unei petreceri pe un catamaran plin cu rusi dansand intr-o baie cu spuma, pinii care decoreaza peisajul, amintind de centrul Romei, ospitalitatea turcilor, bucuria lor de a exclama numele lui Hagi, oricat de cliseu ar fi devenit asta, te scot din paranoia si te fac sa te bucuri, in liniste, de un cer super senin, ocolit de avioane de lupta.
Un plan de vacanta intr-unul dintre hotelurile ultimul racnet ale Antalyei, oricat de poleit cu aur ar fi gardul care-l inconjoara, in ciuda piscinelor care serpuiesc pana in buza marii si a muntilor de mancare de la all inclusive, un astfel de plan, deci, vine la pachet - sau, mai precis, porneste - cu intrebarea: "cat de sigura e o vacanta in Turcia?".
Dar, inainte sa ne teleportam imaginar intr-un baldachin pe malul Marii Mediterane, ramanem la fapte: atacurile teroriste din ultimii ani in tara lui Erdogan i-au facut pe turisti sa se gandeasca de doua ori inainte de a alege Antalya ca destinatie de vacanta. Anul trecut, de pilda, au ajuns in Turcia cu 20% mai putini romani decat in anii precedenti, conform statisticilor oferite de Ministerul Culturii si Turismului din Turcia.
Siguranta, o noua nevoie ceruta in pachetul turistic
In speranta ca vor depasi criza plajelor golite mai ales de rusi si de nemti, hotelierii au inceput sa imbie turistii cu sejururi reduse pana la jumatate. Dar imaginile dintr-un atentat terorist inca tulbura orice vis al unei vacante pe care toti ne-o dorim perfecta: sa fie si relaxare, si confort, iar in pachet sa intre si aceasta noua nevoie resimtita mai ales in tarile aflate in zone de conflict: garantia sigurantei.
Administratorii agentiilor de turism ne indeamna, insa, sa separam Antalya de Instanbul, atunci cand vine vorba de siguranta unei vacante in Turcia. E ca un "stat in stat", mai usor de controlat - regiunea are o populatie de 2,2 milioane de locuitori fata de cele peste 14 milioane ale Istanbulului - si o pozitie geografica mult mai greu de atacat. In plus, in ultimii ani, hotelierii au investit sume mari in sistemele de securitate ale resorturilor: sunt camere de filmat in orice coltisor, iar din cand in cand, mai vezi cate-un paznic plimbandu-se printre sezlonguri si asigurandu-se ca e totul bine. Poate aerul mediteranean e mai prilenic, i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro