Va prelua Liviu Dragnea modelul Viktor Orban? Care este diferenta majora dintre Ungaria si Romania

Va prelua Liviu Dragnea modelul Viktor Orban? Care este diferenta majora dintre Ungaria si Romania

> Sistemul electoral mixt din Ungaria, cu 106 mandate de parlamentar alese in circumscriptii electorale uninominale si restul de 93 pe liste proportionale, avantajeaza puternic partidul cel mai bine situat, Fidesz-ul lui Viktor Orban. Dincolo de discursul populist si de acuzatiile de coruptie, guvernarea Orban ofera infrastructura si dezvoltare economica.

acum 46 luni (10 Apr 2018)

>

Sistemul electoral mixt din Ungaria, cu 106 mandate de parlamentar alese in circumscriptii electorale uninominale si restul de 93 pe liste proportionale, avantajeaza puternic partidul cel mai bine situat, Fidesz-ul lui Viktor Orban. Sistemul uninominal functioneaza in sistemele cu doua partide care se rotesc la guvernare, dar intr-o situatie cu un partid puternic si o opozitie divizata cum este in Ungaria, nu mai este echitabil.

In cazul unui partid mai puternic aflat la guvernare care se confrunta cu mai multe partide din opozitie, competitorii nu au nicio sansa. In lipsa unui al doilea tur de scrutin care ar echilibra sansele, titularul castiga pentru ca are o baza electorala mai mare decat a oricarui alt competitor.

Fidesz a castigat astfel, cu mai putin de 49% din voturi, doua treimi din locurile din parlament obtinand victoria in 91 din cele 106 circumscriptii uninominale! Jobbik, partidul de pe locul al doilea, cu 20% din voturi a castigat 1 loc in circumscriptiile uninominale!

Asta nu scade legitimitatea victoriei lui Viktor Orban, dar fara acest sistem electoral nu ar fi avut majoritatea de doua treimi. Va lua Liviu Dragnea modelul lui Orban vazand ca este o cale sigura de succes?

Diferenta majora dintre Ungaria si Romania, dintre guvernarea Dragnea si guvernarea Orban, este ca Fidesz livreaza rezultate concrete populatiei. Dincolo de discursul populist si de acuzatiile de coruptie, guvernarea Orban ofera infrastructura si dezvoltare economica.

Ungaria are excedente comerciale si nu se confrunta cu deficitele bugetare ale Romaniei. Poate va merge si mai departe de atat. Maririle de salarii se fac pe seama taierii investitiilor si cresterii indatorarii tarii!

Guvernul de la Bucuresti nu absoarbe banii europeni si nota de plata incepe sa se simta. Intr-un an de guvernare, PSD a pierdut peste 10% din popularitate si lucrurile se vor accentua. Se profileaza deja o criza bugetara care, daca va fi e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro