Va ocoli premierul ordonanta propriului Guvern?

Victor Ponta are de ales intre doua variante la fel de nocive: fie plateste salariile majorate doar pentru demnitari de la 1 august, fie nu respecta un act normativ in vigoare. Mai mult, a admis ca nu a fost o simpla discutie, ca a fost urmata de fapte, adica intocmirea unei grile de salarizare de catre guvern. "Prin ordonanta de rectificare bugetara se poate mentiona ca ordonanta privind indemnizatiile ramane in vigoare, dar ca se va aplica de la o alta data, diferita de 1 august", preconizeaza Iuliu Nosa.

acum 106 luni (16 Jul 2015)

Ordonanta privind salariile inaltilor demnitari este in vigoare si nu va fi anulata, asa cum a promis, initial, premierul. Victor Ponta are de ales intre doua variante la fel de nocive: fie plateste salariile majorate doar pentru demnitari de la 1 august, fie nu respecta un act normativ in vigoare.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul nu va emite un act normativ prin care sa retraga ordonanta privind cresterea salariilor demnitarilor asa cum a promis initial, ci se va astepta rectificarea bugetara pentru a opera modificari. " Se presupune ca inainte de a incepe efectiv sa facem acel lucru la rectificarea bugetara punem bani in buget. Cu alte cuvinte, de teama pierderii majoritatii parlamentare, Ponta a facut un pas inapoi in relatia cu Gabriel Oprea, pe care il criticase initial ca, in perioada in care a fost premier interimar, a ajuns la un acord cu presedintele Klaus Iohannis, fara stiinta sa. "Am discutat cu domnul Iohannis in martie si i-am spus ca sustin si mi se pare un lucru de bun-simt ca si demnitarii romani sa aiba venituri mai mari decat au in acest moment", a relatat Ponta. Mai mult, a admis ca nu a fost o simpla discutie, ca a fost urmata de fapte, adica intocmirea unei grile de salarizare de catre guvern. Cu o saptamana in urma Ponta afirmase ca nu a fost de acord cu ordonanta privind salariile demnitarilor.

Pasii urmatori

Care va fi insa soarta salariilor demnitarilor, dincolo de afirmatiile contradictorii ale premierului? Ordonanta prin care sunt majorate salariile a 68 de demnitari a fost publicata in Monitorul Oficial din 8 iulie, in aceeasi zi cand a fost aprobata de guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea. Actul normativ a intrat in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Ordonanta prevede in mod expres ca salariile majorate vor fi platite de la 1 august si este contrasemnata de doi ministri PSD - cel al Finantelor, Eugen Teodorovici si cel al Muncii, Rovana Plumb. Ordonanta cu p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro