Va gazdui Bucurestiul Agentia Europeana pentru Medicamente? Ce spune europarlamentarul Cristian Preda

Va gazdui Bucurestiul Agentia Europeana pentru Medicamente? Ce spune europarlamentarul Cristian Preda

> Cate feluri de agentii exista? De ce pentru una, dar nu si pentru alta? Reprezentantii guvernelor din 27 de state-membre vor avea la dispozitie trei tururi de scrutin: in primul, ei vor desemna cele mai bune trei optiuni, in al doilea vor selecta doi candidati, cei intre care se va transa - la nevoie - intr-o runda finala.

acum 33 luni (23 Aug 2017)

>

Cate feluri de agentii exista? Descentralizate (cele mai multe), executive, agentii legate de politica de securitate si aparare comuna, agentii EURATOM.

Cate sunt cele descentralizate?

Cand au fost infiintate? Unele sunt in curs de organizare, cum e Biroul Procurorului European.

Cum se numesc? Cele mai multe poarta numele de agentie, altele se cheama oficiu, birou, fundatie, institut, observator, comitet, centru sau autoritate.

Ce domenii acopera? Iata doar cateva exemple: omologarea soiurilor de plante, siguranta aviatiei, egalitatea dintre femei si barbati, azil, droguri, traduceri, securitatea muncii, pensii ocupationale, cai ferate, produse chimice, politie de frontiera.

Unde sunt gazduite? Sase tari (Belgia, Germania, Grecia, Olanda, Portugalia, Marea Britanie) gazduiesc cate doua, iar Spania si Franta ofera sedii pentru cate trei.

Ce tari nu gazduiesc nici macar o agentie?

De ce Agentia Europeana pentru Medicamente (AEM) isi cauta sediu?

Cati candidati exista? Pentru AEM - 19, iar pentru ABE - 8.

Exista criterii generale fixate pentru a alege?

Ce au facut acum tarile care nu gazduiesc vreo agentie? Patru din cele cinci - exceptia e Cipru - au prezentat candidaturi pentru AEM, nu si pentru ABE.

E Romania printre favoriti? Asta nu inseamna ca e lipsita de orice speranta.

De ce pentru una, dar nu si pentru alta? Aparent, este vorba despre faptul ca numarul angajatilor (890), ca si al expertilor asociati la activitatea agentiei (peste 35 de mii) e mult mai mare in cazul EMA.

Cum se hotaraste sediul? Reprezentantii guvernelor din 27 de state-membre vor avea la dispozitie trei tururi de scrutin: in primul, ei vor desemna cele mai bune trei optiuni, in al doilea vor selecta doi candidati, cei intre care se va transa - la nevoie - intr-o runda finala.

Exista favoriti?

E Romania printre favorit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro