Va curge sange dupa Brexit si alegerea lui Trump? "Istoria ne spune ca solutia aleasa de oameni este calea cea mai simpla: razboiul"

Va curge sange dupa Brexit si alegerea lui Trump?

Miliardele de dolari, virtuali sau tipariti pe repede inainte, si nici scurta glorie a dispozitivelor high tech de tip tableta sau smartphone, nu au reusit sa ofere o baza durabila, pe termen mediu macar, pentru ritmul de dezvoltare necesar echilibrului global si al pretentiilor si asteptarilor diferitelor populatii. Ca productia industriala si IT a fost externalizata in tari unde forta de munca e mult mai ieftina, iar alimentele de export sunt mai ieftine si mai gustoase decat multe dintre cele autohtone.

acum 82 luni (31 Jan 2017)

>

Din noianul de explicatii vehiculate, partial sau integral valabile segmential, retin, personal, opinia potrivit careia criza economica din 2007-2008 nu si-a gasit o solutie viabila pe termen lung. Miliardele de dolari, virtuali sau tipariti pe repede inainte, si nici scurta glorie a dispozitivelor high tech de tip tableta sau smartphone, nu au reusit sa ofere o baza durabila, pe termen mediu macar, pentru ritmul de dezvoltare necesar echilibrului global si al pretentiilor si asteptarilor diferitelor populatii. Si bogatii, si saracii si clasa de mijloc, unde si cat exista ea.

Cand nivelul de trai sau siguranta viitorului a inceput sa se clatine, britanicii si-au adus aminte de emigranti, un tap ispasitor perfect, si au votat iesirea din Uniunea Europeana. O majoritate tacuta pana acum vreo 10 ani, atat timp cat miliardele virtuale se invarteau pe burse ca patinatorii pe gheata, s-a trezit ca le este din ce in ce mai greu s-o scoata la capat, la nivelul de bunastare pe care il considerau cuvenit. Ca productia industriala si IT a fost externalizata in tari unde forta de munca e mult mai ieftina, iar alimentele de export sunt mai ieftine si mai gustoase decat multe dintre cele autohtone. Si a venit un Trump, care le-a promis ca nu-i mai lasa pe emigranti sa intre in tara lor si-i va obliga pe industriasi sa reia productia in interiorul SUA, ceea ce s-ar traduce si prin reinfiintarea unui numar mare de locuri de munca. A castigat, si ca si in cazul Brexit, nu mai conteaza daca are dreptate si solutia lui e viabila pe termen lung. Spun pseudo, pentru ca nu cred ca mai este posibila o intoarcere completa la izolationism si ca cele doua evenimente se vor concretiza, in timp, doar intr-o temporizare a globalizarii.

Greu de spus care dintre aceste solutii e mai buna si sanatoasa. Nesiguranta de securitate a blocului UE, ghemul de conflicte din Orientul Mijlociu, Rusia izolata si revansarda sau conflictele mocnite din Asia (India-Pakistan si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro