Va ajunge gazul romanesc in Ungaria? De ce s-au grabit maghiarii cand au spus ca isi vor asigura securitatea energetica cu gazul din Marea Neagra
> Constructia gazoductului BRUA, cel mai important proiect de infrastructura de pe teritoriul tarii noastre, s-a intersectat cu interesele electorale din Ungaria si cu interesele meschine din Romania care nu isi doresc existenta acestui proiect. La finalizarea acestei etape, Romania va asigura fluxul de gaze azere si de gaze naturale lichefiate descarcate in porturile grecesti care vor pleca din Grecia spre Bulgaria si vor ajunge apoi la noi in tara prin interconectorul Giurgiu-Ruse la o capacitate de 1.5 miliarde de metri cubi pe an. Oare de ce nu ne-am imagina ca, la un moment dat, cineva din Romania va ajunge la concluzia ca, la fel cum operatorul de sistem maghiar a considerat ca nu este viabil economic sa prelungeasca BRUA pana in Austria, sa luam si noi in calcul ca poate nu este viabil economic sa conectam resursele din Marea Neagra la BRUA?! Daca pana pe 15 decembrie nu vor incheia contracte cu producatorii de gaze naturale, mai intai pentru capacitatea de 1.75 de miliarde de metri cubi, apoi, pentru 3.7 de metri cubi, practic, au rezervat degeaba capacitatea, pentru ca prin BRUA nu va curge decat aer spre Ungaria iar demersul acestor companii, in acest caz, se va dovedi ca a fost sa dinamiteze acest proiect de interconectare regionala.
>
Constructia gazoductului BRUA, cel mai important proiect de infrastructura de pe teritoriul tarii noastre, s-a intersectat cu interesele electorale din Ungaria si cu interesele meschine din Romania care nu isi doresc existenta acestui proiect.
In timp ce partidele de guvernamant de la Bucuresti sunt ocupate cu lupta anti-justitie, ma scuzati, cu programul de guvernare, guvernul maghiar a aruncat in Dambovita o pastila efervescenta care nici acum nu s-a dizolvat: tot gazul romanesc din Marea Neagra va ajunge, de fapt, in Ungaria, iar noi vom privi cu gura cascata cum maghiarii se vor desfata cu resursa noastra naturala. Consecventi spiritului de turma, mioritic, la noi s-a impamantenit ideea ca gazoductul BRUA este un proiect european menit sa transporte gazele din Marea Neagra spre Centrul Europei.
Interesul Comisiei Europene este sa diversifice resursele naturale de gaze din sudul si estul Uniunii Europene pentru a diminua dependenta de gazele rusesti si pentru a avea o resursa alternativa care sa contribuie la scaderea pretului pentru consumatorii finali.
Asa ca finantarea europeana pentru acest gazoduct este strict si numai pentru conducta care porneste din Bulgaria si care traverseaza Romania, Ungaria si Austria pentru a transporta, din gazoductul TAP, gazele din Azerbaijan venite prin TANAP la granita Greciei cu Turcia.
La finalizarea acestei etape, Romania va asigura fluxul de gaze azere si de gaze naturale lichefiate descarcate in porturile grecesti care vor pleca din Grecia spre Bulgaria si vor ajunge apoi la noi in tara prin interconectorul Giurgiu-Ruse la o capacitate de 1.5 miliarde de metri cubi pe an. Gazele vor curge, apoi, spre Ungaria, prin interconectorul Horia-Csanadpalota, care va avea o capacitate de 1.75 de miliarde de metri cubi pe an.
In Faza 2, este prevazut a se realiza fluxul invers de transmisie de gaze naturale, dinspre Ungaria spre Romania, prin constructia mai multor ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro