Utopia comunista din Spania. Un sat in care nu exista somaj, iar criza economica nu s-a facut simtita

Primarul este un "Robin Hood" al zilelor noastre In 1979, la varsta de 30 de ani, Sanchez Gordillo a devenit primul primar ales al Marinaledei, o pozitie pe care o mentine de atunci, fiind reales de fiecare data cu o majoritate de voturi. Ei au marsaluit in supermarketuri si au luat paine, orez, ulei de masline si alte provizii de baza si le-a donat bancilor de alimente pentru andalusienii care nu mai aveau bani sa se hraneasca. In plus fata de maslinii si fabrica de procesare a uleiului de masline, au fost plantati ardei de diverse feluri, anghinare, fasole, mazare, broccoli: produse ce puteau fi procesate si conservate pentru a justifica infiintarea fabricii de conserve, astfel creand si mai multe locuri de munca.

acum 68 luni (14 Feb 2015)

"Nu exista viitor daca nu-l construiesti in prezent" Prima parte a transformarii satului Marinaleda intr-o "utopie comunista" a inceput la sfarsitul anilor '70, atunci cand locuitorii se aflau intr-adevar intr-o stare de saracie accentuata. In sat somajul era de 60%, iar locuitorii erau doar fermieri fara pamant, suferind de foame mai ales intr-o perioada in care intreaga Spanie se confrunta cu nesiguranta ce a urmat dupa moartea generalului Franco. "Am invatat ca nu este de ajuns sa definesti utopia, si nici nu este de ajuns sa lupti impotriva celor ce ti se opun. Adica sa fie paine pentru toti, sa fie libertate pentru cetateni si sa fim in stare sa citim cu respect cuvantul . Marinaleda nu a fost lovit de criza In primavara anului 2013, somajul din regiunea spaniola Andalusia era de 36%, iar pentru tineri procentul era chiar de 55. Aceste legi noi fac ravagii si acum printre muncitorii spanioli, si din sectorul privat si din cel public.

Situatia este si mai grava in Andalusia, in sud, unde aproape 40 de familii sunt evacuate pe zi din case. Pentru ca lucrurile sa fie si mai rele, potrivit legii spaniole, atunci cand esti evacuat din casa din cauza ratelor la banca nu vei fi scutit de plata lor, vei continua sa platesti ratele la o casa pe care nu o mai ai. Insa in satucul Marinaleda, care are o populatie de 2.700 de persoane, domneste ordinea si toata lumea are de munca. Primarul este un "Robin Hood" al zilelor noastre In 1979, la varsta de 30 de ani, Sanchez Gordillo a devenit primul primar ales al Marinaledei, o pozitie pe care o mentine de atunci, fiind reales de fiecare data cu o majoritate de voturi. "N-am fost niciodata membru al partidului comunist, al secerei si ciocanului, insa sunt comunist, sau comunitarian", explica Gordillo (foto dreapta) intr-un interviu din 2011, adaugand ca apartenenta sa politica este sa urmeze perceptele lui Iisus Hristos, ale lui Ghandi, Marx, Lenin si Che Guevara. In august 2012 a ajuns din nou in atentia lumii din cauza ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro