USR va sesiza CCR in legatura cu proiectul de lege privind executarea pedepselor: "Textul propus are carente. Reprezinta o gratiere mascata"

USR va sesiza CCR in legatura cu proiectul de lege privind executarea pedepselor:

Fata de legea in vigoare, detinutii care presteaza munca remunerata vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de munca (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, fata de legea in vigoare), detinutii care presteaza munca neremunerata vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite fata de legea in vigoare), iar detinutii care muncesc pe timp de noapte vor avea doua zile reduse dintr-una muncita (un plus de 15 zile la 30 de nopti lucrate fata de legea in vigoare).

acum 41 luni (9 May 2017)

"Prin modificarea Legii executarii pedepselor, detinutii vor primi un beneficiu de sase zile care se vor considera executate la o perioada de 30 de zile petrecute in conditii de detentie improprii. USR a sustinut varianta beneficiului de trei zile acordate la 30 de zile in conditii improprii, deoarece perioada de sase zile este mult prea mare", a precizat USR, prin intermediul unui comunicat de presa, transmis Agerpres.

USR considera ca este "excesiva" cresterea beneficiului in zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerata, de la 25% la 33% pentru munca neremunerata si de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. "Acest proiect de lege prevede posibilitatea de a cumpara zile executate de pedeapsa, ceea ce este imoral si periculos. De asemenea, se va crea o discriminare bazata pe avere: detinutii care au situatie materiala buna sau o familie care sa ii sustina vor putea sa renunte mai usor la salariul pentru munca prestata, fata de un detinut fara sustinere sau fara familie", a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, citat in comunicat.

USR considera ca instituirea obligativitatii impuse autoritatilor din penitenciare de a acorda detinutilor unele recompense "fara a putea decide de la caz la caz, in functie de situatia concreta, nu este justificata".

"Formula propusa de PSD este incorecta pentru ca nu tine cont de situatia individuala a fiecarui detinut, ceea ce va conduce la situatii inechitabile, in care unii detinuti care beneficiaza de conditii bune de detentie se vor bucura de acelasi beneficiu ca si detinutii cazati in conditii mult mai proaste. PSD urmareste doar noi modalitati de a-si scapa membrii si clientela politica de executarea pedepselor la care au fost condamnati pentru furtul sistematic din banii publici", a afirmat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice.

USR considera ca actuala Putere "se foloseste in cel m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro