USR, principala stire a acestui scrutin | OPINIE

Un argument ar fi acela ca a fost nevoie de succesul din alegerile de la Bucuresti (unde USB s-a situat pe locul al doilea) pentru a produce valul necesar coagularii disponibilitatilor de implicare existente in tara.Din subrezenia constructiei politice incropite in graba au rezultat deficiente vizibile in campania electorala: incoerenta orientarilor valorice, refuzul asumarii unor pozitii clare pe teme sensibile, amatorismul, diletantismul manifestat in actiunile electorale, lipsa de transparenta, acceptarea pe liste a unor oameni insuficient de cunoscuti (inclusiv de catre "nucleul" partidului) care au produs declaratii dubioase, rapid sanctionate de adversari.

acum 45 luni (14 Dec 2016)

Este pentru prima data, dupa mai bine de 20 de ani, cand un partid cu adevarat nou reuseste sa patrunda in Parlament.

Prin "partid nou" inteleg un partid care nu s-a format nici prin sciziparitate, prin desprinderi si alipiri de fractii din FSN sau "partidele istorice", si nici din oameni fugiti, din varii motive, din formatiunile existente.

ALDE si PMP sunt partide infiintate dupa ultimele alegeri parlamentare, dar ele sunt de fapt disidente din PNL, respectiv PDL. Au mai existat in trecut incercari de formare a unor partide "de la firul ierbii" (Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, Noua Republica, M10), dar au esuat din varii motive.

Performanta USR este cu atat mai remarcabila cu cat partidul a fost infiintat cu doar patru luni inainte de intrarea in campania electorala. E de discutat in ce masura liderii sai au gresit prin intarzierea declansarii procesului de constructie a partidului. Un argument ar fi acela ca a fost nevoie de succesul din alegerile de la Bucuresti (unde USB s-a situat pe locul al doilea) pentru a produce valul necesar coagularii disponibilitatilor de implicare existente in tara.Din subrezenia constructiei politice incropite in graba au rezultat deficiente vizibile in campania electorala: incoerenta orientarilor valorice, refuzul asumarii unor pozitii clare pe teme sensibile, amatorismul, diletantismul manifestat in actiunile electorale, lipsa de transparenta, acceptarea pe liste a unor oameni insuficient de cunoscuti (inclusiv de catre "nucleul" partidului) care au produs declaratii dubioase, rapid sanctionate de adversari. Asta a dus la pierderea de voturi, atat prin indepartarea unor potentiali votanti, cat si prin ratarea unor oportunitati (de exemplu, nu au putut avea acces la televiziunea publica). Practic, lipsa de resurse umane a facut ca partidul sa fie absent din jumatate dintre judetele tarii si din intreaga zona rurala. (Legile astea sunt in continuare pline de inechitati menite sa asigure conservarea s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro