USR a inceput strangerea de semnaturi pentru campania "Fara penali in functii publice"

USR a inceput strangerea de semnaturi pentru campania

In prezent, acesta face referire la dreptul de a fi ales la care se cere adaugarea unui nou alineat cu urmatorul continut: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

acum 20 luni (30 Mar 2018)

In prezent, acesta face referire la dreptul de a fi ales la care se cere adaugarea unui nou alineat cu urmatorul continut:

"Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Potrivit initiatorilor, interdictia ar fi una temporara, "ce ar urma sa inceteze odata cu intervenirea reabilitarii, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminarii infractiunii, adica situatiile care, potrivit legislatiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecintelor rezultate din condamnare. Jurisprudenta CEDO si tratatele internationale la care Romania este parte nu permit interzicerea permanenta a dreptului de a fi ales".

Cei 19 membri ai comitetului de initiativa, din care fac parte scriitorul Gabriel Liiceanu, filosoful Mihai Sora, membrii miscarii de strada REZISTENTA si presedintele asociatiei Colectiv, au fost primii care si-au pus semnatura pe liste si au indemnat toti cetatenii sa le urmeze exemplul pentru a interzice accesul in functii publice persoanelor care au fost condamnate la inchisoare pentru ca au savarsit infractiuni cu intentie.

Intr-o perioada de sase luni, initiativa trebuie sa stranga 500.000 de semnaturi valabile, din cel putin 21 de judete din tara. Formularele de semnaturi pot fi descarcate de toti cei care vor sa sustina initiativa si de pe site-ul https://farapenaliinfunctiipublice.ro/. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro