USR a contestat legile Justitiei la CCR. Trei liberali au semnat sesizarea, desi PNL s-a opus initial demersului USR

USR a contestat legile Justitiei la CCR. Trei liberali au semnat sesizarea, desi PNL s-a opus initial demersului USR

De exemplu, ICCJ nu a invocat in sesizare motive extrinseci, de procedura, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, in timp ce USR a aratat in sesizare ca cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei au fost adoptate cu incalcarea principiului bicameralismului si principiului respectarii legii, precum si cu incalcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului.

acum 52 luni (22 Jan 2018)

USR a promis ca va folosi toate instrumentele legale si toate parghiile pe care le are la dispozitie pentru a incerca sa amane si, pana in final, speram noi sa blocam acest abuz asupra statului de drept", a declarat Dan Barna.

El a spus ca USR a constatat si alte motive neconstitutionale pe legile Justitiei fata de cele sesizate de PNL, unul dintre argumente fiind ca "proiectele incalca obligatiile rezultate din aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene".

"Juristii USR au gasit noi motive de neconstitutionalitate fata de sesizarile deja depuse la CCR de ICCJ si PNL pe legile justitiei. De exemplu, ICCJ nu a invocat in sesizare motive extrinseci, de procedura, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, in timp ce USR a aratat in sesizare ca cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei au fost adoptate cu incalcarea principiului bicameralismului si principiului respectarii legii, precum si cu incalcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. In ceea ce priveste motivele intrinseci de neconstitutionalitate, USR a contestat in plus fata de ICCJ separarea stricta a carierelor judecatorilor si procurorilor si diminuarea atributiilor plenului CSM in favoarea sectiilor separate", a declarat Dan Barna.

Presedintele USR a mai afirmat ca sesizarile au fost finalizate de catre USR anul trecut, dar nu au fost depuse din cauza numarului insuficient de semnaturi.

"Sesizarile USR au fost finalizate inca de la finalul anului trecut, dar nu au fost depuse deoarece nu aveai numarul necesar de semnaturi (50 de deputati sau 25 de senatori). Termenul de doua zile pentru a ataca la CCR o lege adoptata in procedura de urgenta nu este insa unul restrictiv, ceea ce inseamna ca nu exista sanctiuni pentru depasirea lui, iar sesizarea USR este valabila. Prin mai multe decizii, Curtea Constitutionala a stabilit ca sesizarile de neconstitutionalitate a unei legi pot fi depuse oricand intre data adoptari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro