Uruguay: 5 ani cu "cel mai sarac presedinte"

> Cea mai mica tara[1] Uruguay-ul este una din cele mai mici tari din America de sud, cu o populatie de doar 3.5 milioane de locuitori, majoritatea traind in, sau in apropiere de capitala Montevideo. Adesea evocat drept cel mai sarac presedinte, Mujica declara ca, "saraci sunt cei care muncesc pentru a mentine un stil de viata scump si care vor mereu mai mult si mai mult", "daca nu ai multe posesiuni, nu trebuie sa muncesti toata viata ca sa le intretii si asa ai mai mult timp pentru tine".

acum 74 luni (3 Mar 2015)

> Cea mai mica tara[1]

Uruguay-ul este una din cele mai mici tari din America de sud, cu o populatie de doar 3.5 milioane de locuitori, majoritatea traind in, sau in apropiere de capitala Montevideo. Montevideo pare desprins din alta epoca, o combinatie de inceput de secol 20 cu cartiere foarte dezvoltate, tipice secolului 21.

La inceput de secol 20, Uruguay-ul avea un sistem social si politic foarte avansat la nivel mondial, mai ales gratie presedintelui Colorado, Jose Batlle y Ordonez care a redesenat sistemul politic (sistem de inspiratie elvetiana, colegial) si a pus bazele unui stat bunastare. Uruguay-ul a fost o oaza democratica intr-un continent marcat de experiente dictatoriale si derive autoritare de tot felul. Cum imi spunea o ziarista de la revista de stanga Brecha, la Pepe poti sa te duci si cred ca te primeste fara mari probleme (!) Stupoare.

Adesea evocat drept cel mai sarac presedinte, Mujica declara ca, "saraci sunt cei care muncesc pentru a mentine un stil de viata scump si care vor mereu mai mult si mai mult", "daca nu ai multe posesiuni, nu trebuie sa muncesti toata viata ca sa le intretii si asa ai mai mult timp pentru tine". Aceste aforisme care par simpliste si goale poate de continut vin in cazul lui Mujica dupa o viata de incercari diverse. Acest lucru nu-l impiedica sa fie apropiat de liderii noii stangi (Nicolas Maduro din Venezuela sau Evo Morales din Bolivia) criticand in acelasi timp derivele acestora precum este cazul cu actuala instabilitate din Venezuela.

Mujica a introdus masuri importante si controversate printre care: legea avortului, legea privind casatoriile intre persoane de acelasi gen si in fine, legea privind cultivarea si vanzarea marijuanei (pentru a stopa traficul de droguri si a obtine pentru stat venituri altfel apartinand organizatiilor ilegale). Mujica, un fost fumator, a impus si reguli stricte impotriva fumatului cerand companiilor precum Philip Morris sa includa pe pachete... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro