Ursul impuscat la Sibiu a fost incinerat la cateva ore dupa ucidere. Autoritatile sustin ca avea 5-6 ani si 175 de kilograme

Ursul impuscat la Sibiu a fost incinerat la cateva ore dupa ucidere. Autoritatile sustin ca avea 5-6 ani si 175 de kilograme

Primaria Sibiu are patru arme cu tranchilizant, doua fiind folosite de catre medicii veterinari de la Gradina Zoologica si doua de catre personalul Serviciului de ecarisaj. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu au anuntat ca "gestionarea si interventia in astfel de situatii nu intra in aria de competenta a DSVSA", angajatii institutiei actionand doar dupa uciderea animalului pentru "ridicarea cadavrului, decontaminare la locul de ucidere, efectuarea examenului necropsic si recoltarea de probe biologice pentru examene de laborator".

acum 90 luni (14 Oct 2016)

Primaria Sibiu are patru arme cu tranchilizant, doua fiind folosite de catre medicii veterinari de la Gradina Zoologica si doua de catre personalul Serviciului de ecarisaj. Reprezentantii municipalitatii spun ca a doua echipa de la Zoo a ajuns la curtea in care se afla ursul cu "cateva secunde" inainte ca animalul sa fie impuscat.

Reprezentantii Primariei Sibiu arata, vineri, intr-un comunicat de presa, ca institutia are in dotare patru arme cu tranchilizant - doua arme de tip Dan Inject JM aflate in posesia Gradinii Zoologice, pentru care cei doi medici veterinari angajati au permis de utilizare, si doua pistoale marca Dan Inject CO2/AIR ale Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan.

Cei doi medici veterinari de la Gradina Zoologica Sibiu au participat la operatiunea de prindere a ursului, avand si armele cu tranchilizant. In locatia de pe strada Lunga, echipa Zoo a ajuns cu cateva secunde inainte ca ursul sa fie impuscat, aceasta ocupandu-se de cautarea ursului pe albia raului Cibin, conform informatiilor primite", mai spun reprezentantii municipalitatii.

Potrivit sursei citate, "conduita pe care trebuia sa o adopte echipele de interventie este reglementata de prevederile ordinului ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 1.439 din 24 septembrie 2015, care precizeaza la articolul 4, alineatele 2 si 3 ca in cazul in care un urs, lup sau pisica salbatica patrunde in intravilanul localitatilor punand in pericol sanatatea si securitatea publica acesta se poate recolta sau captura numai cu acordul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, prin Directia Biodiversitate in afara perioadei de derogare prevazuta in acelasi Ordin".

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu au anuntat ca "gestionarea si interventia in astfel de situatii nu intra in aria de competenta a DSVSA", angajatii institutiei actionand doar dupa uc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro