Urmeaza zile de foc pentru leu. Cursul de schimb a atins un nou nivel maxim al ultimelor trei luni

Urmeaza zile de foc pentru leu. Cursul de schimb a atins un nou nivel maxim al ultimelor trei luni

Leul s-a depreciat continuu in ultimele cinci sedinte de tranzactionare, in raport cu euro, cursul urcand de la 4,4484 lei/euro, pe 3 octombrie, pana la 4,5175 lei/euro, ieri, diferenta fiind de peste 1,5%. Doar in ultima saptamana, echivalentul in lei al unei rate de 300 de euro a crescut de la 1.334 lei la 1.355 de lei.

acum 91 luni (11 Oct 2016)

Leul s-a depreciat continuu in ultimele cinci sedinte de tranzactionare, in raport cu euro, cursul urcand de la 4,4484 lei/euro, pe 3 octombrie, pana la 4,5175 lei/euro, ieri, diferenta fiind de peste 1,5%. In ultimele zile, negocierile s-au purtat in termeni destul de duri si se vorbeste tot mai des despre perspectiva unui "hard Brexit".

Leul este considerat in zona Europei Centrale si de Est una dintre cele mai vulnerabile monede, iar atunci cand apar probleme pe piata externa, multi investitori renunta la plasamentele in moneda nationala. In ultimele cinci sedinte de tranzactionare, in timp ce cursul euro/leu a crescut cu 1,4%, cursul euro/zlot a scazut cu 0,3%, iar cel al euro in raport cu forintul cu 0,9%.

"Principalele partide politice s-au inteles in privinta legii conversiei creditelor din franci in lei, iar zilele viitoare am putea vedea ca trece si de Parlament. Daca ne uitam pe istoricul cursului valutar din Polonia si Ungaria, tari care au adoptat inaintea noastra legi ale conversiei, vedem ca si acolo monedele locale s-au depreciat semnificativ odata cu promovarea legilor", a comentat pentru "Adevarul" Ciprian Dascalu, economist-sef al ING Bank Romania.

Cresc ratele la creditele in euro

Direct afectati de depreciere suntem cu totii, in conditiile in care peste 70% din importurile romanesti provin din Uniunea Europeana, iar o parte importanta chiar din zona euro, prin urmare, orice scadere a leului se transfera in preturile de import. Doar in ultima saptamana, echivalentul in lei al unei rate de 300 de euro a crescut de la 1.334 lei la 1.355 de lei.

Ce face BNR

Banca Nationala de Romaniei (BNR) incearca sa atenueze fluctuatiile puternice de pe piata valutara si, din ce a demonstrat pana acum, intervine pentru a preveni o depreciere puternica a leului. In ultimele iesiri publice in care a abordat subiectul, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a lasat de inteles ca un niv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro