Urmeaza o noua mare criza economica globala? "Esecul discutiilor privind viitorul Europei va provoca un efect de tsunami cu urmari imposibil de evaluat"

Urmeaza o noua mare criza economica globala?

> Determinata de o constatare: daca o criza majora economica survine acum, asociata cu cea a migratiei ilegale, cu cea de pe pietele muncii, terorismul, consecintele razboiului din Siria, cu incertitudinile politice post-Brexit, cu miscarile centrifuge ce s-ar putea naste in cadrul UE in urma unui eventual esec al proiectului european prin ajungerea la putere a miscarilor nationalist-extremiste, atunci lucrurile ar putea deveni cu mult mai grave decat in cazul precedentului episod de criza economica mondiala, 2008-2009. Un esec al negocierilor privind continuarea si intarirea proiectului european, eventuala sa restrangere la un grup de tari "hardcore" cu celelalte navigand in jurul sau "pe masura nivelului lor specific de ambitii" sau, pur si simplu, victoria politica a unui nationalism agresiv care sa doreasca restabilirea granitelor nationale si iesirea din formulele actuale NATO si UE, va provoca cu siguranta un efect de tsunami cu urmari inca imposibil de evaluat.

acum 37 luni (7 Sep 2016)

>

Determinata de o constatare: daca o criza majora economica survine acum, asociata cu cea a migratiei ilegale, cu cea de pe pietele muncii, terorismul, consecintele razboiului din Siria, cu incertitudinile politice post-Brexit, cu miscarile centrifuge ce s-ar putea naste in cadrul UE in urma unui eventual esec al proiectului european prin ajungerea la putere a miscarilor nationalist-extremiste, atunci lucrurile ar putea deveni cu mult mai grave decat in cazul precedentului episod de criza economica mondiala, 2008-2009.

Dar cea mai mare problema pare sa fie constatarea privind ineficienta remediilor traditionale, in ciuda unor politici monetare care au urmarit in principal ideea de a "ieftini banului", rezultatul fiind departe de asteptari caci, fie ca vorbim de consum sau de investitii, entuziasmul lipseste cu desavarsire. O situatie pe care economistul american Lawrence Summers o califica drept "stagnare istorica" la care statele ar trebui sa "reactioneze imediat, caci nu mai este loc pentru erori", avertizeaza Maurice Obstfeld, economistul sef al FMI:

"In principiu, pierderile inregistrate de tarile producatoare ar fi trebuit sa se traduca prin castiguri echivalente pentru tarile importatoare, dar bilantul este negativ".

Sa mai amintim si avertismentul dat, tot in aceasta vara a tuturor mesajelor ciudate, de Christine Lagarde, directorul general al FMI care vorbea despre similitudinile pe care perioada actuala le prezinta cu cele de dinaintea izbucnirii Primului Razboi Mondial, referindu-se la aparitia si multiplicarea politicilor protectioniste. Si, poate cel mai important dintre toate, asupra semnalelor transmise de FMI, prima dintre institutiile care actioneaza in caz de extrema urgenta pentru a raspunde nevoilor unei tari sau alteia, unei zone sau regiuni, impiedicand dezvoltarea crizei.

Si iata de ce cred ca este important sa vedem care sunt masurile anuntate deja de FMI ca o formula de asigurare si reas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro