Urmasul lui Aurelian Soric la sefia Politiei Neamt: "Este un succes daca am trecut, de la bombele interlopilor, la infractori minori"

Urmasul lui Aurelian Soric la sefia Politiei Neamt:

Doua dosare daca sunt, sunt doua parti vatamate si e destul de rau sa fii in pozitia de parte vatamata indiferent daca vorbim de furt, de talharie sau alte infractiuni mai grave. In cazul Orlando, asa cum l-a denumit presa si noi, se comiteau infractiuni grave - talharii, dar si furturi, au fost chiar si subiecti activi in cazuri de lovituri cauzatoare de moarte de catre minori care nu au implinit varsta de 14 ani si nu raspund penal. Cred ca este meritul politistilor nemteni in primul rand ca astazi, vorbim de mare infractionalitate comisa de copii care n-au implinit varsta de 14 ani, iar acum 4-5 ani vorbeam de o cu totul altfel de infractionalitate. In toate cercetarile facute de catre organele de Parchet competente, verificari de catre sefii nostri ierarhici de la nivelul IGPR, sau de la nivelul Ministerului, nu s-a stabilit niciun fel de legatura infractionala intre acei interlopi cu lucratori din cadrul IPJ Neamt. Au ajuns in timp sa dispuna de importante sume de bani, s-au dezvoltat din punct de vedere economic, iar de aici si pana la a comite infractiuni de terorism - vorbim de acel atac cu bomba la masina lui Mararu - sau de a comite infractiuni cu mare violenta in scopul eliminarii de pe piata a unui concurent, a fost doar un pas. Am avut colegi care au venit din alte judete si de fiecare data problema lor era de a se muta la locul de domiciliu si atunci am preferat sa le spunem adevarul in fata, ca nu se poate acum pentru ca avem deficit de personal, sau pentru ca situatia operativa nu permitea sa ne despartim de un om. Cuza din Bucuresti (Facultatea de Drept, arma graniceri) si a finalizat studiile universitare de doctorat in domeniul ordinii publice si sigurantei nationale cu lucrarea "Schimbul de date si informatii cu privire la ADN"(2013).

acum 72 luni (15 Nov 2016)

Adevarul: In evidentele IPJ Neamt sunt 7457 de dosare penale cu autori neidentificati. Costel-Paul Tablan: 7500 de dosare cu autori necunoscuti la o populatie de circa 500.000 de locuitori nu pot spune ca sunt multe sau putine. Doua dosare daca sunt, sunt doua parti vatamate si e destul de rau sa fii in pozitia de parte vatamata indiferent daca vorbim de furt, de talharie sau alte infractiuni mai grave. Cele mai multe sunt furturi din auto si furturi din buzunare, adica furturi de subzistenta, cum se spune in limbajul nostru, pentru ca atunci cand n-ai ce sa mananci, n-ai unde sa lucrezi, nu ai un venit propriu, si hotii trebuie sa traiasca din ceva. Noi avem organizata activitatea pe dosarele penale cu autori necunoscuti in principal la nivelul serviciilor, birourilor formatiunilor de Investigatii Criminale - fostul serviciu Judiciar - dar se mai regasesc parte din dosare cu AN si la Economic si la Ordine Publica. In cazul Orlando, asa cum l-a denumit presa si noi, se comiteau infractiuni grave - talharii, dar si furturi, au fost chiar si subiecti activi in cazuri de lovituri cauzatoare de moarte de catre minori care nu au implinit varsta de 14 ani si nu raspund penal. Inca de acum trei ani, de cand aceasta problema s-a acutizat, Politia a fost cea care a incercat si am adunat langa noi pe cei responsabili, am avut chiar intalniri cu parlamentari de Neamt, astfel incat sa modificam cadrul legislativ pentru a avea solutii. Rezultatul este pe cale de a se produce cat de curand pentru ca s-a gasit o solutie de infiintare a centrului rezidential pentru internarea copilului aflat in dificultate. Daca este o cifra mare, sau este o cifra mica, cred ca cel mai bun raspuns l-ar putea da cineva din cadrul IGPR, din cadrul Directiei de Investigatii Criminale. E adevarat ca aceste prestatii medico-legale nu se platesc la zi, avem insa o restanta de ordonante dispuse de circa 30 de zile pentru ca necesita timp ca acestea sa fie verificate. Da, la nivelul IPJ a fost constituit u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro